Senjska delegacija posjetila prijateljski Wieluń

Delegacija Grada Senja predvođena gradonačelnikom Darkom Nekićem posjetila je prijateljski Grad Wieluń u Poljskoj povodom službenog obilježavanja 73. godišnjice početka Drugog svjetskog rata.

Naime, 1. rujna 1939. godine, u ranim jutarnjim satima nacistička Njemačka izvršila je napad na Poljsku što se smatra službenim početkom Drugog svjetskog rata. U napadu, u kojem je bombardirana bolnica u Wieluńu, poginuli su svi bolesnici i osoblje, a tijekom bombardiranja grada poginulo je oko 1200 građana Wieluńa. Ispred zgrade današnje škole, na kojem se mjestu nalazila zgrada srušene bolnice, među ostalim je i senjska gradska delegacija položila vijenac. Svečanosti su nazočili brojni poljski dužnosnici kao i neki od svjedoka tog stravičnog događaja.

Nastavak ispod oglasa

U sklopu programa obilježavanja 73. godišnjice početka Drugog svjetskog rata organizirane su i dvije izložbe čijem je otvorenju prisustvovala delegacija Senja. Riječ je o izložbi antiratnih karikatura u prostorima wieluńskog Gradskog muzeja, koju je u sklopu projekta „Gradovi – glasnici mira“ pripremio Institut narodne baštine iz Kragujevca. U organizaciji Grada Wieluńa otvorena je i izložba fotografija posvećena njemačkim vojnim akcijama na području županije Łodź.

Senjani su posjetili i „Festival hrena“ u Osjakowu na kojem su brojni izlagači s područja Općine Osjakow organizirali prodajnu izložbu proizvoda od hrena. Tako je na sajmu bilo moguće kušati juhu od hrena, narezak s hrenom, salate s hrenom na razne načine, različito ukiseljeno povrće s hrenom i sl. Festivalu su nazočili državni dužnosnici među kojima i poljski ministar poljoprivrede Marek Sawicki te brojni županijski i lokalni dužnosnici. S wieluńskim prijateljima razgovaralo se o mogućnosti sudjelovanja poljskih izlagača na sajmu domaćih proizvoda u Senju, koji se ovo ljeto održao po drugi put.

U Domu kulture za djecu i mlade u Wieluńu senjska delegacija posjetila je Jadransko – hrvatsku udrugu prijateljstva i pregledala albume fotografija koje se odnose na dugogodišnje prijateljstvo između Senja i Wieluńa.

S obzirom na dvanaestogodišnje prijateljstvo dvaju gradova, koje je prožeto kvalitetnom suradnjom, dogovoreno je da će se ista nastaviti na obostrano zadovoljstvo te da će se naredne godine Wieluń predstaviti izložbom u Senju povodom Dana Grada.

A.P.