Senjski mališani naučili kako pomoći slijepim i slabovidnim osobama

0

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa koji se svake godine obilježava 15. listopada, mališane Dječjeg vrtića Travica u Senju već tradicionalno je posjetio Branko Ćuić, predsjednik Društva slijepih i slabovidnih osoba Ličko – senjske županije.
Kroz priču o crvenoj koki Ćuić je djecu educirao o potrebama slijepih i slabovidnih osoba i poučio ih kako moraju postupiti kada u prometu susretnu osobu koja ima bijeli štap, naočale i nesigurno se kreće. Vrtićari su se upoznavali i s Brajevim pismom, najpraktičnijim pismom kojim se služe slijepi, a saznali su i kako su osjetila sluha i opipa dobro razvijena kod takvih osoba i da im najviše pomažu pri kretanju, spoznavanju predmeta oko sebe i raspoznavanju ljudi.
„Cilj ovog tradicionalnog druženja je naučiti djecu da poštuju slijepe i slabovidne osobe, da im pomognu kada ih susretnu na ulici, a takvom ponašanju ih moramo učiti od malena“, rekla je Dubravka Glavaš, ravnateljica Dječjeg vrtića Travica.
U znak zahvalnosti na ugodno druženje tijekom kojeg su puno saznali o slijepim i slabovidnim osobama, mališani su svome gostu otpjevali pjesmicu i poklonili dar što su ga sami izradili.

A.P.