Senzacionalno otkriće arheologa kod Novalje: pronađena dva kamena sarkofaga iz 6. stoljeća

0
Foto: Arheolog d.o.o.

Na otoku Pagu, u blizini ranokršćanske bazilike u Jazu, arheolozi iz tvrtke Arheolog d.o.o. iz Ugljana otkrili su dva kamena sarkofaga iz 6. stoljeća, u kojima su pokopane tri žene. Istraživanja na lokalitetu započela su prije tri godine kao dio projekta uređenja i prezentacije, kojeg vodi Grad Novalja. Kompleks obuhvaća ostatke velebne ranokršćanske bazilike, manju crkvu vjerojatno srednjovjekovne gradnje i mjesno groblje koje se koristilo u 19. i 20. stoljeću.

Pio Domines Peter iz tvrtke Arheolog d.o.o. ističe da je riječ o trobrodnoj bazilici s vanjskom apsidom i pomoćnim prostorijama, koja je nastala u 5. stoljeću. Unutrašnjost je, prema starijim opisima, bila pokrivena polikromnim mozaikom. Istraživanja su pokazala da je čitav kompleks bio veći i složeniji nego što se ranije pretpostavljalo. Ovogodišnje istraživanje otkrilo je gotovo potpuno sačuvani narteks, predvorje uz pročelje crkve, u kojem su pronađena dva kamena sarkofaga, nikad prije otvarana. Jedan od sarkofaga ukrašen je reljefnom kompozicijom s tragovima crvene boje.

Nadgrobnim natpisima otkriveno je da su u manjem sarkofagu pokopana Primenija, dok su u većem sarkofagu ležale Primenija i Vitalina. Ovo je prvo arheološko istraživanje intaktnih grobova u sarkofazima u Novalji, a poznata su i imena pokopanih žena. Uz Pija Dominesa Petera, u istraživanjima su sudjelovali arheolozi Damir Martinov, Domagoj Maurin, Josip Bazo, Ivan Žužul, Ivan Glamuzina i Domagoj Knez iz tvrtke Arheolog d.o.o.

Tijekom istraživanja potvrđeno je da je cijeli kompleks stradao u razornom požaru, što se vidi iz sloja paljevine i gareži pronađenog nad podnicom. Točan datum požara nije poznat, ali se pretpostavlja da se dogodio nekoliko stoljeća nakon gradnje, tijekom nadiranja slavenskih i drugih skupina u ranom srednjem vijeku.

Prošle godine arheolozi su otkrili oltare u svetištu Kalpurnije Pizon, pripadnice jedne od najpoznatijih rimskih obitelji. Kalpurnija je na otoku Pagu imala posjed na kojem je podigla svetište posvećeno egipatskim bogovima.

Tijekom kasne antike, Novalja je zbog pogodne luke postajala sve važnija, što je pogodovalo razvoju hodočašća i ekonomskom rastu ranokršćanske zajednice. Gradnja monumentalnih bazilika, pokapanje u kvalitetnim kamenim sarkofazima i pribavljanje vrijednih relikvijara svjedoče o značaju Novalje. Antičku prošlost Novalje obilježile su ugledne i utjecajne žene, među kojima su Kalpurnija i tri pokojnice iz sarkofaga u bazilici na lokalitetu Jaz.

L.O.