Silvestrovo – misa zahvalnica u Otočcu

0

Večeras, 31.prosinca na Silvestrovo, svetu misu zahvalnicu, u 18 sati, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik.

U svojim razmišljanjima mons.Šporčić je kazao kako građanska godina završava s 31.prosincem. Crkva je kraj crkvene godine slavila svetkovinom Krista Kralja. Građanska se godina ne pokazuje u svojoj liturgiji. Ali ljudi ipak imaju potrebu Staru godinu zaključivati ne samo alkoholom i vatrometom, nego i pred Bogom povlačeći bilancu, što je protekla godina donijela, što je u njoj izraslo. Želja je da se Stara godina dogodi u duhu smotre, zahvaljujujući Bogu za ono što je uspjelo, što nam je darovano i stavljajući pred Boga ono nesavršeno, čak grješno, da on u svome milosrđu dokine.

Pouzdajmo se da će dobra Božja ruka u Novoj godini nas nositi i voditi, da će Božja naklonost sve što je u nama izvrnuto i ispleteno, sve što u nama sprječava rijeku života, okrenuti i razmrsiti. Okrenimo se sebi i vjerujmo procesu preobrazbe u sebe, i živjet ćemo skladno i autentično.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor predvođen prof.Brankom Bernardi za orguljama.

Na kraju mise otpjevana je pjesma „Tebe Boga hvalimo „ i župnik je pročitao župnu statistiku.

Tako je u ovoj 2011. godini kršteno 33 djece, dok je prošle godine bilo je kršteno 29.

Crkveno je vjenčano 17 pari, dok je prošle godine bilo je 15 vjenčanja, a pretprošle godine 12 pari. Eto vjenčanja se malo povećavaju. Nadajmo se da će onda i krštenja.

Umrlo je i crkveno sprovedeno – pokopano 39 osoba, prošle godine je bilo umrlo 46 osoba, a 19 je primilo sakramente umirućih, dok 20 nije.

Svetu Potvrdu ove je godine primilo 68 krizmanika, a prošle godine 57 krizmanika.

Na prvoj pričesti ove godine bilo je 61 prvopričesnika, a prošle godine 51 prvopričesnik.

Što se tiče drugih redovitih i posebnije naglašenih pastoralnih djelatnosti bilo je puno.

Izdvajamo: redovito vjersku radio emisiju „Put, istina i život“, izdavanje našeg godišnjaka Otočkog dekanata „Vrilo“ te portal župe www.zupa-otocac.hr

( bib )