Široka Kula, 20 godina poslje

1

      ŠIROKA  KULA – Kod spomen obilježja podignutog u središtu mjesta  održana je komemoracija u spomen na 40 ubijenih civila  koje su srpski zločinci likvidirali tijekom Domovinskog rata. Na dan 13. listopada 1991. godine  pod izlikom da će biti razmijenjeni za uhićene četnike, zločinci su uhitili 30-ak mještana. U dvjema gospodarskim zgradama ubijeno je 25 staraca, žena i 13. godišnja Verica Nikšić.

      Osim rodbine ubijenih,  počast žrtvama iskazali su potpredsjednik Vlade RH mr. Darko Milinović, savjetnik ministra branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Andrija Kolobarić, predsjednik Županijske skupštine Petar Krmpotić, gradonačelnik Milan Kolić u pratnji zamjenika Marte Grgurić i Ivana Biljana, kao i izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Vijence podno spomen-obilježja u središtu mjesta najprije su položile djevojčice  iz OŠ dr. Franjo Tuđman iz Ličkog Osika, u spomen na ubijenu Vericu  koja je u jesen 1991. godine trebala krenuti u 8. razred. Potpredsjednik Vlade mr. Darko Milinović u kraćoj se izjavio osvrnuo na događanja iz jeseni 1991. godine.

   –  Nezamislivo je kakvi su zločini  ovdje počinjeni prije 20 godina. Ovdje je ubijen 90.-godišnji invalid, nepokretan čovjek. Ubijena je i Verica, djevojčica koja je tek zakoračila u život. Sve ovo dovoljno govori o bestijalnosti zločinaca. Obitelji s ovih prostora još uvijek tragaju za desetero ubijenih, da bi ih dostojno sahranili i imali im gdje zapaliti svijeću i pokloniti im se. Hrvatska još uvijek traga za gotovo tisuću nestalih. Ovdje smo se okupili da bismo  sve žrtve oteli od zaborava i nove generacije učili kako se ovakvi zločini više nikada i nigdje ne smiju ponoviti, istaknuo je potpredsjednik Vlade i osobni izaslanik premijerke Jadrnake Kosor, mr. Darko Milinović.

   Koncelebriranu svetu misu za 40 ubijenih mještana i sve žrtve Domovinskog rata u crkvi sv. Mateja predvodio je vlč. Luka Blažević, uz gospićkog župnika monsg. Milu Čančara i vojno-policijskog kapelana Ivana Blaževca.

                                                                                                                      M. S.