Sjetimo se Maslenice

0
wikipedia

Danas se navršavaju 23 godine od početka operacije „Maslenica“. Snage tzv. Vojske SAO Krajine zaposjele su početkom Domovinskog rata sve dominantne kote u okolici Masleničkog mosta, zrakoplovnu luku Zemunik i dijelove Zadarskog zaleđa. Most je ubrzo  srušen, a jedina veza hrvatskog sjevera i juga bio je pontonski most na Masleničkom ždrilu koji je bio pod stalnom topničkom paljbom neprijatelja. Glavni stožer oružanih snaga Republike Hrvatske donio je odluku da se 21. na 22.  siječnja 1993. godine zaposjednu položaji i krene u oslobađanje šireg područja Maslenice i zaleđa Zadra.

U ovoj operaciji sudjelovali su dijelovi 9. gardijske brigade „Vukovi“ (tada 6. gbr. HV) i 118. Domobranska pukovnija Gospić. Tadašnji zapovjednik „Vukova“ pukovnik Mirko Norac postrojio je u vojarni „Eugen Kvaternik“ u noćnim satima 21. siječnja postrojbe koje su krenule na Maslenicu. Dijelovi 9.gbr. već su ranije zaposjele položaje. Topnički napad započeo je na cijeloj bojišnici  u 6.15 sati 22. siječnja. „Vukovi“ su bez gubitaka ovladali dijelovima Tulovih greda i lokalitetom Kraljičina vrata, dok je tenkovska bojna oslobodila Jasenice, za što ih je načelnik Glavnog stožera OSRH general Janko Bobetko posebno pohvalio. Prve gubitke u operaciji Maslenica lički bojovnici imali su na Cvjetnu nedjelju kada su poginula trojica pripadnika 118. Domobranske pukovnije Gospić: Martin Farkaš, Slavko Jovanović i Željko Vukelić. Poginuli su doista viteški, braneći Hrvatsku u napadu specijalnih postrojbi tzv. JNA iz Niša.

Ovih nekoliko rečenica podsjetnik su hrvatskim braniteljima s ličkog područja  na  teške zimske dane iz siječnja 1993. godine. U vrijeme kada su se na Velebitskim visovima izmjenjivale studen i oganj.

M.S.