Slavlje “Petrove” u Crnom Jezeru

0

Vjernici Crnog Jezera, domaći i oni koji žive u raseljeništvu, svečano su 29. lipnja proslavili svetkovinu svojih svetih zaštitnika apostola Petra i Pavla koncelebriranom svetom misom u 17 sati i druženjem nakon euharistijskog slavlja. Svetu misu, u zajedništvu s vlč. Nikolom Komušancom, župnikom Krasna i Kutereva, kojemu pripada i Crno Jezero, i don Anđelkom Kaćunkom, župnikom Kompolja i Brloga, predvodio je otočki župnik i biskupijski generalni vikar mons. Tomislav Šporčić.

Dupkom ispunjena crkvica Sv. Petra i Pavla, koju su prije deset godina podigli doseljenici iz Donjeg Kosinja u kojem se također slave sveti Apostolski prvaci, pozorno je pratila propovijed mons. Šporčića. Istaknuvši vjeru kao temelj vjernosti i svjedočenja obaju apostola, mons. Šporčić je, ukazavši također na neke negativne prakse i propuste u našim kršćanskim sredinama, poglavito u obiteljskom životu i ponašanju naše mladeži, zaključio poticajem da smo “svi pozvani biti apostolski prvaci u svojoj sredini” ter riječju i životom ispovijedati vjeru, poput apostola Petra, da je Isus Bog i jedini Spasitelj svijeta.

Na kraju svete mise župnik Komušanac je uputio posebna pozdrav svim nazočnima, među kojima je bio i otočki gradonačelnik Mario Barković, ter sve potaknuo na javno svjedočenje kršćanske vjere po primjeru svetih Apostola.

Nakon blagovanja duhovne hrane u crkvi svima je ponuđena tjelesna okrjepa pod suncobranima u crkvenom dvorištu, gdje su se mnogi zadržali u razgovoru i prijateljskom druženju, nastavljajući lijepu staru tradiciju.

———————

Anđelko Kaćunko