Snaga HDZ-a, katastrofa Marasa, uz debakl, politička i moralna blamaža Tomaš Devčić

12
HDZ zastava
Ilustracija

Analizirali smo izborne rezultate u IX. Izbornoj jedinici sa naglaskom na Ličko-senjsku županiju  HDZ-e se u IX. Izbornoj jedinci opet pokazao kao daleko najjača stranka sa 49,56 % glasova što pretočeno u mandate znači 8 mandata. Sa 54,8 % glasova, ličko-senjski  HDZ-e  još je  jednom polučio  najbolji rezultat od svih županija.

Odlični Gospić, Otočac, Novalja, Senj malo podbacio

Kada bi analizirali po gradovima, najbolji su Gospić sa 67 % ,  te Otočac sa 55 % glasova .  U Gospiću se očekivao  dobar rezultat  HDZ-a, ali sa 67 % Gospić je još jednom ostvario najbolji rezultat od svih sjedišta županija Hrvatskoj, te treba čestitati Krmpotiću,  GO HDZ-a Gospić i svim predsjednicima  TO i aktivistima sa područja grada.

Otočki HDZ-e je pokazao svoju snagu budući tamo HDZ-e nije na vlasti, a neki su prema informacijama iz Otočca iz same stranke radili protiv HDZ-a. No, Šutić je sa svojim GO i svim predsjednicima Temeljnih ogranaka i aktivistima još jednom pokazao neprikosnoveni organizacijski instinkt čime je vratio HDZ-u Otočca pobjednički mentalitet, te time još više učvrstio svoju neupitnu poziciju. Sjetimo se samo apsurda kako je pisao jedan portal, da je „bivši gradonačelnik Otočca dočekao Bandića“, što Mario Barković nije demantirao, te je time pokušao prema informacijama iz Otočca  naštetio otočkom HDZ-u, ali nije uspio. Novalja je također imala dobar rezultat, budući ni tamo HDZ-e nije na vlasti, a novaljski gradonačelnik je podržavao SDP-e. Time je potvrđena ispravnost odluke Karamarka i vrha stranke da Kustića stave na listu. Očito je bilo da mu daju podršku kako bi HDZ-e i Marijan Kustić  stali na čelo grada Novalja na idućim izborima.  Senj je ostvario nešto lošiji rezultat od 43%, premda je tamo na vlasti HDZ-e sa koalicijskim partnerima. Nekić može opravdanje tražiti da je njegov koalicijski partner bio protiv njega na parlamentarnim izborima, ali kao što smo rekli teže je bilo Kustiću i Šutiću koji su bili u puno goroj situaciji od Nekića i k tome još nisu u svojim gradovima na vlasti. Od općina (Karlobag, Lovinac, Brinje i Perušić) gotovo svi  70 % glasova, čime su pokazali snagu HDZ-a. Plitvička jezera sa 48 % glasova za HDZ-e smatra s obzirom na strukturu stanovništva izvanredan rezultat. Udbina je podbacila što zahtjeva dodatne analize.

Debakl Marasa naštetio SDP-u  i Zrinskom

Što se tiče SDP-a vidljiv je debakl Marasa u Gospiću, gdje osvaja samo 17% i odličan rezultat Zrinskoga u Senju sa gotovo 32%. To je dodatno učvrstilo poziciju Zrinskoga, koji je u svom gradu jednom uljuđenom kampanjom dobio respektabilan rezultat. Za razliku od njega Maras svojim nasilničkim i već prepoznatljivim ponašanjem ostvario je još jednom najlošiji rezultat SDP-a u Gospiću, čime je dokazao da takve nasilničke i lažima začinjene metode ne prolaze kod birača.  Do sada je najlošiji bio na Parlamentarnim izborima 2011.godine kad je ostvario oko 20%,  te je uspio i to pokvariti i ostvariti najlošiji rezultat SDP-a sa 17 %. Ovim rezultatom  Zrinski je pokazao još jednom svoj neupitni i liderski položaj u ličko-senjskom SDP-u, a Maras je po tko zna koji put naštetio i Zrinskom i samom  SDP-u.

Katastrofa Tomaš Devčić, prebjega HDZ-a

Još  se jednom pokazalo da nemoralne (politički ) osobe tipa Tomaš Devčić, Kosor… ne mogu polučiti iole bitan rezultat jer ljudi prepoznaju da su takvi spremni učiniti sve za sebe, a za političku stranku kojoj pripadaju ništa, te da im stranke ne znače ništa.  Tomaš Devčić to se obilo o glavu i njezine besane noći potencira katastrofalan rezultat u IX . izbornoj jedinici gdje je bila nositeljica sa osvojenih  1,25 % glasova . Hvalila se da je neposredno izabrana za dožupanicu,  a te laži najbolje demantiraju brojke. U Gospiću je od 7051 dobila mizernih i zanemarivih 85 glasova na svoje ime,  u Senju 39 u Novalji 4 glasa. Ove brojke govore da je Milan Jurković teško pogriješio kada ju je tadašnji GO HDZ-a Otočca predložio na mjesto dožupanice, na njegov prijedlog. Očito je bila uteg oko vrata županu Koliću koji je na svojim plećima i plećima HDZ-a pobijedio u I. krugu lokalnih izbora.

Naštetila Kostelcu, kojeg je optuživala da je ratni profiter

S ovim rezultatom propada joj i dogovoreno mjesto u HEP-u ili negdje u ZG Holdingu o čemu smo već pisali. Sigurni smo da se nitko neće usuditi trgovati utjecajem i zapošljavati Tomaš Devčić u Zagrebu i kako se ona hvali dodijeliti joj stan, nakon što je izdala i prevarila svoju vlastitu stranku očito je prevarila i Bandića predstavivši mu se kao jaka politička osoba u Lici. U Otočcu je imala podršku gradonačelnika Kostelca, ali je ostvarila mizernih  11 % glasova, što je lošije i od SDP-a,  čime je dovela u nezgodan položaj Kostelca kojega je do jučer optuživala za kriminal i ratno profiterstvo. S ovim rezultatom naštetila je i samom gradonačelniku i dokazalo se da je Otočac jasno poručio da ne  podržava aktualnu vlast u  svom gradu.

Popović i društvo sa portala „tvornice laži“  nisu uspjeli naštetiti Turiću

Unatoč velikim napadima jednog portala na načelnika Općine Perušić, koji se nastavljaju i danas,  kao što smo rekli, uz Brinje, Lovinac, Karlobag, načelnik Turić polučio je izvrstan rezultat. To je dokaz raznim Popovićima da je Turić, što se tiče izbornih rezultata, nedodirljiv u svojoj Općini, te mu nisu naštetile izmišljene afere Popovića i društva. Jednako tako je svoj neupitan politički položaj potvrdio i načelnik Karlobaga IvanTomljenović .
Za kraj u jednoj rečenici izbore u Ličko-senjskoj županiji možemo okarakterizirati jednom rečenicom: „HDZ-e neprikosnoven, katastrofa Marasa, politički i moralni debakl Tomaš Devčić  .“

V. I.