Snijeg kao medijator jedne od plitvičkih ljepota

0

Ovih dana snijega ima u izobilju, a temperature zraka su tek koji stupanj ispod ništice. Pravo je vrijeme za sportove i rekreaciju na snijegu. U Lici postoje svega dva skijališta sa vučnicama i svim potrebnim dozvolama za rad. To su Baške Oštarije i Mukinje u NP Plitvička jezera. Osim tehničkih pretpostavki na oba ova skijališta može se po vrlo povoljnim cijenama  iznajmiti sva skijaška i sanjkaška oprema, što je posebice važno za ljubitelje  sportova na snijegu koji su se u zadnji čas odlučili otići na  neko skijalište  i  uživati u svakom trenutku provedenom na snijegu.

Skijalište Mukinje ima skijašku stazu duljine 400 metara koja kreće sa nadmorske visine od 700 m. Radno vrijeme vučnice od 9 do 16h, a u vrijeme noćnog skijanja vikendima staza je obasjana reflektorima, uz rad vučnice od 17 do 21 sat. Za posjetitelje koji „podržavaju“ skijanje s prostornim odmakom od kojih stotinjak i više metara, na raspolaganju je bistro „Vučnica“ s mnoštvom delicija i terasom sa koje se kao na dlanu vide skijaška i sanjkaška staza. Svu potrebnu opremu za skijanje i sanjkanje može se iznajmiti  do 15h za dnevno, i do 20h za noćno skijanje i sanjkanje vikendom.

Prognoze vremena su do konca tjedna sklone aktivnostima na snijegu. Nema sumnje da će na Mukinje pohrliti mnogi. Bez obzira jeste li  neki budući Kostelići ili se na snijegu „samo“ dobro osjećate, bijeli pokrivač bit će dostatan medijator užitaka u najljepšem nacionalnom parku čija su četiri godišnja doba posebnost koju valja iskusiti. I uvijek im se nanovo vraćati.

M.S.