Snijeg otežao promet, veći dio Like bez struje

0

Snježno nevrijeme donijelo je i ove godine sve negativne popratne pojave: zastoje u prometu, probleme u opskrbi strujom i onda redom… Prekida u opskrbi el. energijom povremeno je bilo posvuda, a najdulje na području Gospića. Direktor HEP-a Elektrolike Gospića Ernest Petry dostavio je priopćenje medijima u kojemu pojašnjava detalje vezane uz kvarove na terenu.

-Snježno nevrijeme koje je jučer i noćas zahvatilo područje Ličko-senjske županije uzrokovalo je brojne kvarove na distribucijskoj mreži te prekide u opskrbi el. energijom. Mokri snijeg uzrokovao je rušenje stabala na elektroenegetsku mrežu zbog čega je došlo do kidanja vodova i prekida napajanja el. energijom. Tako je u Ličko-senjskoj županiji do podne bez struje bilo oko 16 000 kupaca i to na cijelom području Grada Gospića i šire okolice, područje Donjeg Lapca, Krasnog, Jablanac, Stinica, dio Svetog Jurja, veći dio općine Perušić, Kosinj, Vrhovine, Ličko Lišće, dio naselja općine Gračac (Mazin), područje Općine Rakovica. Obilazak dalekovoda i pronalazak kvarova je otežano zbog neprohodnosti cesta i nemogućnosti prilaska mjestima kvara. Svi radnici Elektrolike Gospić su na terenu i ulažu maksimalan trud i napor kako bi se kvarovi što prije otklonili i čim vremenski uvjeti budu dozvoljavali opskrba kupaca električnom energijom bit će normalizirana u najkraćem vremenskom roku, stoji u priopćenju Ernesta Petry. Istodobno su nastajali i prekidi u telekomunikacijskom sustavu pa je Hrvatski telekom obavijestio korisnike kako je uslijed nevremena i izostanke napajanja el. energijom dolazilo do učestalih poteškoća u korištenju telekomunikacijskih usluga.

-Sve su raspoložive ekipe na terenu i čine sve kako bi se korištenje usluga omogućilo u najkraćem mogućem roku, stoji u priopćenju Hrvatskog telekoma.

Zimske službe nastojale su unatoč teškim uvjetima održavati kolnike prohodnima. Najteže je na području Gospića gdje je palo gotovo 30 cm mokrog snijega. Ralice su očistile teže dionice poput Gospić-Karlobag, Gospić-Korenica. U Otočcu ima nešto manje snijega (10-15 cm) i na tom dijelu Like stanje u prometu je nešto povoljnije).

Priopćenje HEP-a – 14 sati

Snježno nevrijeme koje je jučer i noćas zahvatilo područje Ličko-senjske županije uzrokovalo je brojne kvarove na distribucijskoj mreži te prekide u opskrbi električnom energijom. Snijeg koji je padao cijelu noć uzrokovao je rušenje stabala na elektroenegetsku mrežu zbog čega je došlo do prekidanja vodova i prekida napajanja električnom energijom. Tijekom noći bez električne energije ostalo je cijelo područje grada Gospića i šire okolice, ali su radnici HEP-Operator distribucijskog sustava, Elektrolike Gospić unatoč iznimno nepovoljnim vremenskim uvjetima uspjeli tijekom jutra otkloniti kvarove i normalizirati opskrbu električnom energijom u gradu Gospiću.Trenutno je u   Ličko-senjskoj županiji bez električne energije oko 7000 kupaca i to u pojedinim mjestima šireg područja  grada Gospića, Krasnog, Jablanac, Ramljani, okolica Udbine dio općine Perušić, Kosinj, dio općine Livinac (Sveti Rok i Ploča), dio općine Gračac (Mazin). Bez električne energije trenutno su i dijelovi naselja općine Gračac (Zadarska županije) te područje Općine Rakovica (Karlovačka županija).
Zbog teških vremenskih uvjeta obilazak dalekovoda i pronalazak kvarova  je otežano, a do pojedinih mjesta kvara zbog neprohodnosti cesta trenutno je nemoguće prići. Svi radnici Elektrolike Gospić su na terenu i ulažu maksimalan trud i napor kako bi se kvarovi što prije otklonili i čim vremenski uvjeti budu dozvoljavali opskrba kupaca električnom energijom bit će normalizirana u najkraćem vremenskom roku. Do tada molimo kupce za razumijevanje.

H. J./Foto:N.Mraović