Kod kapele Sv.Franje u L.Lešću snimanje za “Škrinju”

2

Povodom uvrštavanja «ojkanja», tradicionalnog hrvatskog načina pjevanja na prostoru od karlovačkog područja pa do Konavala, karakterističnog i za naš kraj, na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine ovoj je temi jednu od svojih emisija odlučila posvetiti i gđa. Branka Šeparović, urednica i voditeljica emisije «Škrinja» Hrvatske televizije .
Pripremno snimanje za «Škrinju», koja će se pod jednostavnim naslovom «Oj» emitirati u programu HTV-a 25. siječnja, odradila je u nedjelju kod kapele sv. Franje KUU «Gacka» Ličko Lešće, čiji su članovi pod vodstvom etnologa prof. Vidoslava Bagura prošle godine radili i na pripremi materijala za kandidaturu ojkanja na UNESCO-vu listu.

Za Lešćerane kojima je 2010. godina bila izuzetno dinamična i «pretrpanog» rasporeda, osobito tijekom snimanja materijala za treći po redu nosač zvuka te zbog pripreme programa za koncert u Gackom pučkom otvorenom učilištu kojim je 28. prosinca obilježena trideseta obljetnica kontinuiranog rada udruge na istraživanju, očuvanju i prenošenju tradicijske kulturne baštine na nove generacije, -. opuštanja, čini se, neće biti ni u 2011. godini. Već drugi dan Nove godine protekao je radno. Trebalo je odraditi snimanje pripremnog materijala za emisiju «Škrinja», pa je tako kod kapele Sv. Franje uz rijeku Gacku snimljeno Kolo, ojkan i neizostavna rozgalica koja i sadrži najviše obilježja «ojkanja» kao tehnike pjevanja. Lokacija snimanja je članovima KUU-e «Gacka» već uobičajena, domaća i ugodna – za razliku od vremenskih prilika koje su obilježile taj dan. Uz temperaturu zraka od 0 ºC i snijeg pod nogama trebalo je dosta pozitivne energije, volje i entuzijazma za izdržati nekoliko sati na otvorenom, otpjevati i otplesati ono što je trebalo. Ipak, ovim žilavim i upornim ljudima vedra duha to je jednostavno u genima, – I naši su stari ne tako davno pred crkvon kolo igrali nediljon, i ne samo nediljon nego iza svake maše, leti i zimi !

J.J.B.