Sportsko-ribolovne udruge Ličko-senjske županije održale izvještajne i izborne Skupštine s ciljem unapređenja ribolovnih aktivnosti

Sportsko ribolovna udruga Lika iz Gospića održala je izvještajnu i izbornu Skupštinu, gdje su članovi prihvatili izvješća o radu i financiranju za 2022. godinu te zaključak Nadzornog odbora u kojima nisu zatečene nepravilnosti. Na izbornoj sjednici, kojom je predsjedavao Milan Devčić, Dane Kruljac ponovno je izabran za predsjednika, dok su Ivica Sokolić izabran za dopredsjednika i Marko Sokolić za tajnika novog Izvršnog odbora. Uprava se sastoji uglavnom od mlađih članova s fakultetskim obrazovanjem.

Skupština je potvrdila rad Nadzornog odbora te izabrala Ivi Čuljat, Dubravku Čanić i Željka Mataiju za četverogodišnji mandat. Na zasebnoj sjednici, Dubravko Čanić izabran je za predsjednika Nadzornog odbora, uz zahvalu dosadašnjem predsjedniku Čuljatu. Na sjednici se raspravljalo o ponašanju na vodi, poštivanju ribolovnog kodeksa, problemima obrazovanja trenera, nadolazećim natječajima za ribolovno pravo i drugim temama. Delegati u Ribolovni savez LSŽ su Milan Devčić, Željko Mataija i Ivica Sokolić.

Nastavak ispod oglasa

Ribolovni savez Ličko-senjske županije u Gračacu je održao Skupštinu na kojoj je prisustvovalo 21 od 30 delegata iz deset ribolovnih udruga s ukupno 100 članova. Predsjedavajući Željko Mataija podnio je izvješće o radu i financiranju za 2022. godinu, koje je prihvaćeno u cijelosti.

Raspravljalo se o aktivnostima osposobljavanja trenera ribolova, pri čemu su udruge i ribiči zatečeni u nezgodnom položaju zbog tumačenja resornog Ministarstva. Treneri ne mogu biti kineziolozi, jer na fakultetu nemaju ispit vezan uz ribarstvo. Rješenje se traži na fakultetu u Osijeku, gdje je predviđeno osposobljavanje trenera u trajanju od oko 200 sati. Zbog nedostatka trenera, većina ekipa neće moći sudjelovati na službenim natjecanjima.

Prema riječima predsjednika Mataije, udruge s pravom na vodu mogu očekivati novi natječaj, a uvjeti dodjele bit će regulirani dodatnim izmijenjenim pravilnikom resornog Ministarstva. Rasprava se vodila i o štetama koje čine kormorani, ulozi ispostava Hrvatskih voda u održavanju obala i korita, radu s ribolovnom mladeži te odnosu i suradnji s lokalnom zajednicom.

Za delegata na izbornoj Skupštini Hrvatskog sportsko-ribolovnog saveza predložen je Željko Mataija, koji će ujedno obnašati i dužnost člana u Upravnom odboru krovne asocijacije hrvatskih ribiča s oko 40.000 članova. Time se želi osigurati aktivna uloga predstavnika županijskog saveza na nacionalnoj razini, te poduprijeti razvoj i rast ribolovnih udruga i aktivnosti unutar Ličko-senjske županije.

Uz navedene teme i izbore, članovi Skupština istaknuli su važnost kontinuirane suradnje i međusobne podrške između ribolovnih udruga, kako bi se osigurala održivost ribolova, promicala edukacija mladih ribiča i unaprijedila infrastruktura potrebna za obavljanje sportskog ribolova u županiji. Očekuje se da će novi izabrani članovi u upravama i odborima zajedno raditi na ostvarenju ovih ciljeva u narednom četverogodišnjem razdoblju.

L.O.