ŠRU „Lika“ Gospić: 90 im je godina tek!

Među udrugama o čijem radu učestalije čujemo, nego li čitamo svakako je ŠRU „Lika“ iz Gospića. Skromni, pomalo zatajni ribolovci su uvijek nekako u svojem svijetu. Ribolov je za njih doista najvažnija sporedna stvar na svijetu. Malo je poznato da ova udruga ove godine obilježava 90-tu obljetnicu postojanja.

Prvi među jednakima je predsjednik ŠRU „Lika“ Dane Kruljac. Pasionirani je ribolovac od malih nogu, a od kada je u mirovini svaki slobodan trenutak provodi u brojnim akcijama, obilasku rijeka, ribolovu…

Nastavak ispod oglasa

-Jedna od redovnih aktivnosti koje provodimo svaku godinu je poribljavanje. Nedavno smo poribljavali  sa amurom i šaranom, a u siječnju je ubačeno i 400 kg mlađi štuke. Koncem ovoga mjeseca i početkom svibnja ponovno ćemo vršiti poribljavanje sa amurom, somom i šaranom. Kod nas je slično kao i kod lovaca: kako skrbiš o ribama i rijekama, tako ćeš i loviti. Svake godine naša udruga organizira i provodi nekoliko akcija čišćenja, posebice šetnica uz Novčicu i dijelova gdje se održavaju natjecanja. Što se tiče obilježavanja naše 90-te obljetnice osnutka već smo krenuli s pripremama, a o svemu će biti više govora u rujnu ove godine, odnosno početkom listopada tijekom priredbe „Jesen u Lici“. Unatoč poodmakloj dobi  naše udruge, imamo sve više mladih članova svih uzrasta koji od starijih uče male tajne ribolova, ribolovnu etiku, ponašanje prema rijekama i okolišu. Za neku godinu oni će biti zreli ljudi i  nastavit će skrbiti o rijekama koje nas okružuju, ističe predsjednik ŠRU „Lika“ Dane Kruljac.

Ova je udruga od ranije uvela pravilo „ulovi i pusti“ koje se odnosi na šarane teže od 8 kilograma. Svaki će vam ribolovac reći kako je najveća sreća što su se unatrag nekog vremena u rijekama Novčici i Lici opet pojavile riječne školjke i rakovi, dokaz da su te vode kemijski čiste. Doista dobar zalog za ribolovnu budućnost ŠRU „Lika“.

M.S./Foto: G. Pavelić