Stambeno naselje Kunjača konačno kreće

1

Nakon dugih 11 godina uspona i padova, projekt stambenog zbrinjavanja Kunjača  u Općini Perušić konačno bi mogao zaživjeti u onoj najvažnijoj fazi-gradnji kuća! Kao i u  većini ovakvih projekata koje vode državni resori, uvijek sve posustaje zbog novca ili krute birokracije. Upravo je tako bilo i sa Kunjačom. Figurativno rečeno:dobiješ jedan papir, a drugi ga negira! Načelnik Općine Perušić Ivica Turić pojasnio nam je najnovije detalje vezane uz ovaj projekt.

Načelnik Općine Perušić Ivica Turić
Načelnik Općine Perušić Ivica Turić

-S Ministarstvom smo učinili primopredaju kompletne infrastrukture. Ovih je dana na redu  primopredaja vodo-crpne stanice. Najvažnije je to što će  u narednih 15-20  dana osam  obitelji  dobiti građevinski materijal za gradnju svojih kuća. Bilo je velikih problema s birokracijom, ali smo ipak došli do cilja. Važno je reći da je u ovom projektu Općina Perušić bila samo dobar suport, a najveći dio posla trebali su riješiti drugi. Bilo nam je teško gledati to odugovlačenje, dok s druge strane mnoge obitelji jedva čekaju da riješe stambeni problem. U početku je za gradnju kuća  bilo zainteresirano više od 100 obitelji. U ovih 11 godina mnogi su odustali, mnogi su se stambeno zbrinuli, ali na sreću još je veliki broj onih koji će na Kunjači graditi svoje domove. U vremenu od 1. siječnja do 25. veljače Ministarstvo je opet otvorilo natječaj kako bi se popunila kvota od 100 stambenih jedinica, koliko ih je planirano graditi u tome naselju. Građevinske dozvole i ostali dokumenti realizirani su za 30 kuća, a još se 30 projektira i realiziraju se sve potrebne dozvole. To znači najmanje 60 obiteljskih kuća u ovoj fazi gradnje, naglasio je načelnik Turić.

Unatrag nekoliko godina Kunjača je sasvim promijenila vizuru. Izgrađena je mreža modernih asfaltnih ulica, postavljana javna rasvjeta, prometna signalizacija, hidranti, trafostanice, vodo-sprema. Izgrađena je najmodernija vodovodna mreža i  kanalizacijski sustav. Sve ovo stajalo je mnogo novca, ali još više živaca, razgovora, odlazaka u metropolu i izgubljenih nada onih koji nisu dočekali početak gradnje svojega doma u najnovijem naselju u Lici, a vjerojatno i šire.

M.S.