Stanovi nositelja stanarskih prava: ili u otkup ili u najam

Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje provodi program otkupa stanova u kojima su smješteni povratnici,nositelji stanarskih prava iz bivše države. Dolazi do promjena i za one stanove koje stanari neće otkupljivati, ali su ih do sada koristili besplatno, bez plaćanja najma. Ovaj povlašteni položaj tog dijela građana u odnosu na ostale već godinama je tema brojnih rasprava. Puna su nam usta priča o ravnopravnosti, dok jedni uredno podmiruju svoje obveze, a drugima računi za najam uopće niti ne dolaze. Svakako se čekalo da izbori prođu pa da se dodatno aktualizira i ova problematika. Kod ovih stanova također upada u oči da su zauzeti 100%, ali u njima stalno živi manje od 20% stanara. Stanove su preuzeli i vratili se onamo odakle su došli. Istodobno mnoge mlade obitelji posvuda žive kao podstanari.
Ovih su dana posvuda u Hrvatskoj krenule procjene tih stanova. Prema grubim i još uvijek nesluženim procjenama kvadrat potpuno obnovljenog stana u Lici mogao bi se u prodaji kretati oko 700 eura, „plus i minus“-ovisno o mnogim detaljima. Od ovoga se odmah odbija državna subvencija u iznosu od 25%. Ukoliko kupac „kešira“ stan, kvadrat će ga stajati čak 50% jeftinije. Na taj način dolazilo do nekakvih prosjeka od 250 do 280 eura po kvadratu. Svakako će se cijene takvih stanova puno razlikovati npr. u Osijeku i u Udbini. Iako se i to čini vrlo jeftino i povlašteno, sadašnji stanari-nositelji stanarskih prava ovo smatraju preskupim. A kako i ne bi kada u tim stanovima uglavnom niti ne žive, a do danas nisu za stanarinu platili niti jedne kune!
Država se napokon odlučila zagristi i taj gorki zalogaj i s ovim se tek počelo. Potpuno obnovljeni stanovi i novo sagrađene zgrade za bivše nositelje stanarskih prava u Lici se nalaze u Otočcu, Korenici, Gospiću, Vrhovinama, Udbini i Donjem Lapcu.

H. J.

Nastavak ispod oglasa