Stigla je gripa!

0

Nakon uzimanja više uzoraka pacijenata za koje se sumnjalo da boluju od gripe, od danas je u Ličko-senjskoj županiji i službeno potvrđena pojava te bolesti u ovoj sezoni. Rekla nam je to voditeljica Odjela epidemiologije dr. Biserka Margaretić iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

-Potvrđena su dva slučaja gripe, oba se odnose na pacijente s područja Gospića. Pokazalo se kako se radi o pandemijskom virusu gripe H1N1. U oba slučaja riječ je o mladim osobama u tridesetim godinama. Na našim web-stranicama objavit ćemo prevenciju protiv ove sezonske bolesti, rekla nam je dr.Margaretić.

Gripa se prenosi kapljičnim putem i respiratornim sekretima zaraženih osoba, vrlo je teško nedovoljno imunoj osobi zaštititi se od nje, pogotovo ako je u kontaktu s ljudima u javnom prijevozu, školi ili na poslu. Vrlo su važne opće mjere higijene, ponajprije higijena nosa i pranje ruku, jer znatno pomažu u sprečavanju zaraze virusom gripe.
• Dok kišete ili kašljete, prekrijte usta i nos papirnatom maramicom za jednokratnu upotrebu te je odmah bacite u koš za smeće. Ako pri ruci nemate maramice, bolje je usta i nos prekriti podlakticom nego dlanom.
• Perite ruke učestalo sapunom i tekućom vodom, posebno prije jela i poslije kihanja, kašljanja ili ispuhivanja nosa. Izbjegavajte dodirivati lice – oči, nos i usta neopranim rukama.
• Provjetravajte prostorije u kojima boravite jer se gripa prenosi kapljičnim putem, a koncentracija kapljica u zraku može biti veća zbog zatvorenih prozora. To i jest objašnjenje sezonskog javljanja respiratornih infekcija koje se prenose zrakom.
• U prevenciji gripe može pomoći održavanje dobre kondicije, zdrav stil života i jačanje otpornosti organizma.
*Vitamin C, cink i različiti biljni pripravci koji navodno štite od gripe nisu specifična zaštita od gripe. Organizam će biti najotporniji uz pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost, izbjegavanje cigareta, alkohola i stresa te dovoljno odmora.

M. S.