Stimulacija za obitelji koje grade kuće na području Lovinca

0

Općina Lovinac je prošle godine donijela Odluku o stimuliranju mladih obitelji koje na njihovom području žele graditi kuću i stalno se naseliti. Po toj Odluci Općina će sufinancirati najam kuća za vrijeme trajanja izgradnje vlastitog objekta. Na stranicama Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje objavljen je Javni poziv za podnošenje prijava za stambeno zbrinjavanje u 2023. godini sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju. Prijava se podnosi u razdoblju od 1. siječnja do 31. siječnja 2023. godine. Kako sve ovo izgleda u praksi pojasnio nam je načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić.

-Mi smo pozvali mlade obitelji da na području Općine Lovinac grade kuće, dok bi u trajanju od dvije godine Općina sufinancirala najam stanarine po 1 500 kuna mjesečno po obitelji. Sufinanciranje će se vršiti uz predočenje Ugovora o najmu. Naša odluka je da se sufinanciranje vrši do dvije godine od početka gradnje obiteljske kuće. Ovu problematiku bismo rješavali brže, lakše i jeftinije da Općina Lovinac ima na raspolaganje neki stan ili stambenu zgradu.

Za sada imamo takvu situaciju za dvije obitelji koje grade kuće i plaćaju najam boravka na ovome području. Banovina je postradala u katastrofalnom potresu, a Liku je zahvatio drugi problem-nezapamćeni val iseljavanja mladih ljudi i obitelji, zaključuje načelnik Ivan Miletić.

L. O.