Štirovačko vrelo, izvor na velebitskom platou

0

Dugotrajna suša je posvuda potrajala, da bi tek mjestimično bila garnirana sa slabom kišom, dovoljnom da se brojni gljivari zadovoljno vraćaju iz šuma i gajeva s „šumskim mesom“. Povremene kiše nisu zaobišle niti Velebit, naš „lički Olimp“ u kojem vladaju neka druga životna pravila.

Na Velebitu postoji mnoštvo izvora, njihov točan broj je teško utvrditi. Pitali smo ravnateljicu NP Sjeverni Velebit Irenu Glavičić Sertić ima li vode u poznatom Štirovačkom vrelu, izvoru vrlo hladne vode koju su ljetos s užitkom pili brojni planinari.

-Moram priznati da ste me malo zatekli s pitanjem. Štirovačko vrelo je imalo vode kada smo zadnji put obilazili to područje. U ljetnim mjesecima voda jedva teče, ali daje vodu Štirovačkom potoku. Ovih dana mnogi su planinari obilazili Štirovaču i okolicu. Nitko od njih se nije žalio na izdašnost ovoga vrela.

Uostalom, vremenske prognoze nam govore kako nas ove nedjelje kiše neće mimoići pa će se uskoro svi izvori na Velebitu izdašno popuniti vodom, uvjerena je Irena Glavičić Sertić.
Štirovačko vrelo uvijek je bilo najvažniji izvor pitke vode u ovom dijelu Velebita. Njegova voda napajala je brojne šumske radnike, kosce, pastire i izletnike. Obazriva divljač vodu je uvijek pila iz Štirovačkog potoka, tek kojih stotinjak metara niže od samoga vrela.

L. O.