Stiže nam promjena vremena: Meteorolozi izdali upozorenje za cijelu Hrvatsku

0

Toplinski val koji nas je zahvatio polako će jenjavati. Stiže nam promjena vremena, no meteorolozi upozoravaju na moguće grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom. Prva dva dana u novom tjednu bit će promjenljiva i manje topla od vikenda.

I u nedjelju će u većini područja biti vruće, no s pljuskovima koji stižu prema kraju dana u unutrašnjosti se očekuje osvježenje. No, nažalost, bit će pritom uvjeta i za lokalno grmljavinsko nevrijeme. Uzrok je tomu hladna fronta koja će se u polju srednjeg tlaka poslijepodne premjestiti svojom glavninom malo sjevernije od nas. Ispred nje u prvome dijelu dana nastavit će se dotok vrlo toplog i vlažnog zraka, javlja HRT.

Prva dva dana u novom tjednu bit će promjenljiva i manje topla od vikenda. Povremeno će biti kiše te pljuskova i grmljavine, poglavito u poslijepodnevnim satima. U srijedu sunčanije i opet malo toplije, no još se ne može isključiti mjestimična kiša, i to većinom u istočnim i gorskim krajevima.

Potrebno je upozoriti na opasnost od grmljavinskog nevremena u nedjelju kasno poslijepodne i osobito navečer u sjevernim kopnenim krajevima. Lokalno pritom može biti štete zbog veće količine kiše u kratkom razdoblju, prolazno jakog vjetra i tuče.

I DHMZ na svojim stranicama upozorava na moguće grmljavinsko nevrijeme. Danas će biti pretežno i djelomice sunčano, vruće i sparno. Od sredine dana na kopnu uz jači razvoj oblaka mjestimice pljuskovi s grmljavinom, a poneki je pljusak moguć i na sjevernom Jadranu. Navečer i prema kraju dana u središnjim i istočnim područjima moguće je i grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom i jakim vjetrom. Najviša dnevna temperatura između 29 i 34 °C.

Upaljen je i Meteoalarm koji također upozorava grmljavinsko nevrijeme, te izraženije pljuskove i tuču.