Stiže nam promjena vremena: Trebat će vam kišobran, a možda i čizme za snijeg

U Đenovskom zaljevu formira se ciklona koja će se danas kretati duž Jadrana, donoseći novu obilnu kišu u Hrvatsku. S njom stiže i pojačanje juga, a već poslijepodne se na sjeveru očekuje okretanje vjetra na buru. DHMZ je izdao upozorenja kako je ova situacija uobičajena za ovo doba godine.

Jutro će biti oblačno s kišom, a duž Jadrana se očekuju i pljuskovi s grmljavinom. U karlovačkoj regiji, gorju i na Jadranu moguća je kiša i do 40 litara po četvornom metru. Jugo će na moru jačati, a jutarnje temperature će se kretati od 4 do 8 stupnjeva na kopnu i oko 14 do 15 stupnjeva na moru. Temperatura tijekom dana neće se značajno mijenjati, u većini krajeva porast će za koji stupanj, a ponegdje će čak i padati.

Nastavak ispod oglasa

Poslijepodne će oblačno i kišovito vrijeme prevladavati, ali postoji mogućnost da kiša prestane, a oblačnost se smanji. Iako će navečer u Zagrebu za vrijeme utakmice s Armenijom biti suho, preporučuje se topla odjeća zbog niskih temperatura i sjeveroistočnog vjetra.

U Slavoniji i Baranji očekuje se oblačno i kišovito vrijeme cijeli dan s umjerenim sjeveroistočnjakom. Temperature će biti oko 9 stupnjeva, pa je kišobran i topla odjeća neophodna.

Gorski krajevi će doživjeti zahlađenje sredinom dana i moguću promjenu kiše u susnježicu i snijeg. Na moru će kiša postupno prestati, a sredinom dana će zapuhati jača bura, uz pad temperature.

Dalmacija će u utorak također biti kišovita, s mogućnošću obilnijih pljuskova i grmljavine. Poslijepodne će sjever Dalmacije doživjeti okretanje vjetra na jaku buru, dok će južnije prevladavati jugo.

U srijedu se očekuje razvedravanje, ali još uvijek povremena kiša na jugu, u Slavoniji, Baranji i Posavini. U visokim predjelima Like i Gorskog kotara moguć je i snijeg. Od četvrtka se očekuje mirnije vrijeme, bez oborina i s mrazom, koji će biti primjeren dobu godine, uz božićne ukrase po gradovima.

Na Jadranu će u srijedu bura donijeti razvedravanje i više sunca u četvrtak, osobito na sjeveru. Vikend izgleda promjenjivo oblačno i hladno, s kraćim sunčanim razdobljima i bez značajnih oborina, što je tipično za ovo doba godine.

L.O.