Stiže nam promjena vremena: Više oblaka, kiše i grmljavinskih pljuskova

0

Današnja vremenska prognoza donosi promjenu u atmosferskim prilikama. Prema najnovijim informacijama, diljem kopna tijekom dana očekuje se povećanje oblačnosti, mjestimično uz kišu i pljuskove s grmljavinom. Najizraženiji nevremenski uvjeti očekuju se na istoku zemlje i u Dalmaciji.

Nasuprot tome, na Jadranu danas prevladava sunčano vrijeme. Međutim, i na kopnu se od sredine dana predviđa postupno povećanje oblačnosti, s lokaliziranim kišama i pljuskovima s grmljavinom, najviše na istoku i u Dalmaciji.

Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni, uz povremena pojačanja uslijed nestabilnosti. Na Jadranu se očekuje umjerena do jaka bura, osobito podno Velebita, gdje su mogući olujni udari. Poslijepodne se na Jadranu očekuje i umjeren sjeverozapadnjak.

Temperature će varirati, s najnižom između 10 i 15 °C na kopnu, dok će na Jadranu biti toplije, s temperaturama od 16 do 20 °C. Najviša dnevna temperatura kreće se od 21 do 25 °C na kopnu, dok na obali i otocima očekujemo temperature između 26 i 28 °C.

Prema riječima meteorologinje Kristine Klemenčić Novinc, koja prognozira za HRT,  ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će barem djelomice sunčan, uz najvišu temperaturu do 24 °C. Od sredine dana očekuje se jači razvoj oblaka te mjestimično izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom.

Na sjevernom Jadranu očekuje se sunčano vrijeme, dok će gorski krajevi biti oblačniji, osobito u drugom dijelu dana kada se očekuje kiša ili pokoji pljusak.

Dalmacija će imati slab do umjeren sjeverozapadnjak, a uz obalu će poslijepodne puhati vjetar s mora. Unatoč sunčanom vremenu, u unutrašnjosti se očekuje dnevni razvoj oblaka uz mogućnost pljuskova.

Za velik dio Hrvatske izdano žuto upozorenje zbog mogućih grmljavinskih nevremena. Žuto upozorenje Meteoalarma znači da je vrijeme potencijalno opasno. Vjerojatnost grmljavinskih pljuskova je preko 70 posto.

Kako se čini, nestabilnosti u vremenskim uvjetima nastavit će se i u narednim danima. Ne očekuju se veće promjene – sunca i topline neće nedostajati, ali poslijepodne će često biti pljuskova, osobito u istočnim i gorskim krajevima. Na Jadranu se očekuje umjerena do jaka bura na sjeveru, dok će u Dalmaciji danju prevladavati slab do umjeren vjetar s mora.

L.O.