Stiže orkanska bura i novi snijeg!

0

U novome će tjednu vrijeme za mnoge biti znatno povoljnije nego tijekom vikenda, osobito za one koji teško podnose južinu, iznadprosječnu toplinu i obilnu kišu, gdjekad čak i rekordnu. No, to ipak ne znači da neki neće imati druge nevolje prouzročene vremenom – i to već u ponedjeljak, javlja HRT.

Jaka i olujna bura onemogućavat će normalno prometovanje osobito podno Velebita, gdje će imati i orkanske udare. Vodostaj mnogih rijeka početkom će tjedna još malo porasti – srećom, većinom manje nego tijekom vikenda, a valja računati i na mjestimičan povremeni snijeg u malim količinama u gorju, te na nove noćne i jutarnje “minuse”, najprije u gorju, od utorka i u mnogim nizinama. Mjestimični pak svjetlosni i zvučni efekti početkom tjedna neće biti od munja i gromova, kao tijekom vikenda, nego jedino zbog dočeka kineske Nove godine.

Osim subotnje ponegdje rekordno visoke temperature na drugi dan veljače, za mnoge je vjerojatno još važnije spomenuti kako je mjesec tek počeo, a na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Rijeci količina oborine do 3. veljače u 19 sati već je oko prosječne ukupne količine za cijelu veljaču. Štoviše, u Pazinu i pulskoj zračnoj luci i veća od prosjeka, pri čemu su u nedjelju ujutro izmjereni i novi rekordi u dnevnoj količini oborine za veljaču – u Pazinu je to sada 97,2 litara po četvornome metru, a na zračnoj luci Pula čak 106,9 litara! Osim u Istri, obilna je kiša pala i u Gorskome kotaru – u Delnicama do nedjelje u 7 sati 147 litara, Begovom razdolju 189 litara, a u Crnom Lugu čak 201 litra!

I zbog kiše, a i zbog činjenice da se od petka ujutro do nedjelje ujutro u Hrvatskoj otopilo čak oko 40 cm snijega, pa ga od meteoroloških postaja DHMZ-a u nedjelju navečer ima samo na Zavižanu, kao i zbog topljenja snijega u Bosni i Hercegovini te često obilnije kiše u Sloveniji – ne treba čuditi nagli porast vodostaja…

DHMZ/L.O./HRT