Stižu minusi i snijeg: Pred nama je nagla promjena vremena nakon toplih dana

0

Nakon iznimno toplih dana s kojima smo započeli 2024. godinu, s temperaturama koje su dosezale čak 17 stupnjeva Celzijusa 1. siječnja, Hrvatsku uskoro očekuje promjena vremena. U nekim dijelovima zemlje, kao što su Hvar i Komiža, temperature su čak dosegle 18 stupnjeva, što je znatno iznad prosjeka za ovo doba godine.

Međutim, prema najavi Roberta Turčinova, dežurnog meteorologa iz Pomorsko-meteorološkog centra Split, pravo zahlađenje stiže uskoro. Unutrašnjost Hrvatske može očekivati pad temperature već 8. siječnja, a Dalmacija dan kasnije.

Za blagdan Tri kralja, 6. siječnja, očekuje se utjecaj duboke sredozemne ciklone s centrom nad Italijom. Ciklona koja se formira 5. siječnja u srednjem Sredozemlju premjestit će se prema Jadranu, donoseći obilne oborine, pljuskove i grmljavinu. Mjestimično se očekuje i više od 30 litara kiše po kvadratnom metru.

Jak do vrlo jak jugo s olujnim udarima koji će na moru prelaziti 100 km/h, posebno u subotu navečer, zamijenit će buru na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana u nedjelju. U nedjelju se također očekuju kiša i grmljavinski pljuskovi, a snijeg je moguć u planinama iznad 1500 metara, kao i u Lici, Gorskom kotaru i Dalmaciji navečer.

Turčinov naglašava da će pravo zahlađenje, primjerenije ovom dijelu godine, započeti u noći na ponedjeljak, s daljnjim padom temperatura. Stabilnije i znatno hladnije vrijeme očekuje se od utorka, kada će vremenske prilike postati primjerenije siječnju, uz manje kiše i pljuskova, te općenitu stabilizaciju vremena.

L.O.