Što manje pitaš, bolji si novinar!

0

Novinari su jutros dobili priopćenje iz Policijske uprave ličko-senjske o događajima iz domena rada policije unatrag 24 sata. Našle su se tu tri doista benigne vijesti: iz otključanog auta ukraden je alat, dogodila se jedna lakša prometna nezgoda, a u Gospiću su se dvojica svađala i „narušavali javni red i mir“. Policija je u svim slučajevima podigla kaznene prijave.

Tridesetak ilegalnih migranata zatečenih  jučer u centru Široke Kule, čini se, postali su učestala i uobičajena pojava. O tome niti riječi u policijskom izvješću. Kao i u brojnim ranijim slučajevima Policija ih niti ne spominje. Zašto? Je su li postalli toliko redovna pojava da se o tome javnost niti ne izvještava? Iz PU ličko-senjske zatražili smo informaciju o točnom broju, nacionalnosti i postupanju policije u ovom slučaju.

Odgovor iz PU je: potražite odgovor pismenim putem. Čitateljima je manje poznato kako je po pitanju pismene koresondencije policija najčešće „država u državi“ jer ćete odgovor dobiti u tzv. razumnom roku. Kod policije „razuman rok“ uglavnom podrazumijeva odgovor unutar 30 dana.

Očito je da policija u ovome slučaju nešto skriva. Tamo gdje nema točnih informacija, caruju dezinformacije. Skrivati od javnosti brojne situacije u kojima su migranti zatečeni u ilegalnom prijelazu državne granice, brojne provale i krađe, u šumama skrivena njihova mala naselja, sve to doista nema smisla u vrijeme kada se informacije slikom i rječju šire nezamislivom brzinom. Tako je i s jučer uhićenom skupinom migranata koji su kampirali nadomak crkve sv. Mateja i uz spomenik civilnim žrtvama u centru Široke Kule.

Dok policija o svemu šuti, mnoštvo fotografija obišle su cijelu Liku i Hrvatsku. Migranti zatečeni u tome mjestu utaborili su se svega 3-5 metara od državne ceste i vidjelo ih je na stotine ljudi. Mještana i vozača. Iza ovog taborovanja ostalo je smeće i mnoštvo fekalija. Konspirativnost koju pri tome nameće policija ne samo da nema smisla, nego nas stavlja u poziciju da se zapitamo živimo li u teškim zabludama što se tiče migrantske krize na ovim prostorima?!?

M.S.