Što poručuje logo za Papin posjet ?

0

Tajnik odbora Zagrebačke nadbiskupije za pripremu pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, preč. mr. Robert Šreter predstavio je konačnu verziju loga susreta sa Svetim Ocem Benediktom XVI. u Hrvatskoj. Ideja loga prihvaćena je na plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, a konačni izgled logo je dobio na III. sjednici Odbora Zagrebačke nadbiskupije za pripremu pohoda Benedikta XVI. Hrvatskoj, dok je za grafičku realizaciju zaslužan Glas Koncila.

Kako je istaknuo mr. Šreter, logo izražava simboliku Dana hrvatskih katoličkih obitelji i pohoda Benedikta XVI. Hrvatskoj sadržanu u geslu “Zajedno u Kristu”.
U središtu loga nalazi se stilizirani prikaz obitelji: otac, majka i troje djece, a otvorenost novom životu izražena je trudnoćom majke. U pozadini se nalazi križ koji ukazuje na utemeljenost kršćanske obitelji na vjeri u kojoj zajednica braka i obitelji izrasta u zajedništvo ljubavi. Ruke na kojima počiva obitelj simboliziraju oslanjanje na Božju providnost koja štiti i vodi obitelj u njezinu životnom hodu. Usred spojenih dlanova nalazi se stilizirana vatra koja označuje Božju ljubav kao izvor i poveznicu ljubavi unutar obitelji. Ta vatra ujedno je i prepoznatljiv element hrvatskog identiteta, a četiri kockice označavaju četiri pohoda Petrovih nasljednika Hrvatskoj te četiri glavna događaja pohoda pape Benedikta XVI. Žuta pozadina i bijeli križ označuju vatikanske boje, a plava boja simbol je grada Zagreba u kojem će se održati susret sa Svetim Ocem. Križ na logu stilizirani je križ pape Benedikta XVI.

/ bib /