Studentski Zbor Gacke obilježio drugu godišnjicu

0

Prije točno dvije godine svoje djelovanje započeo je Studentski Zbor Gacke. Grupa ambicioznih mladića i djevojaka osnovala je prvu studentsku udrugu u Ličko-senjskoj županiji pod nazivom- Studentski Zbor Gacke. Svoju udrugu nazvali su prema nadaleko poznatoj rijeci Gacki, ponosu grada Otočca i Gacke doline. Nitko nije očekivao od ove u početku veoma male udruge, velika djela  koja su kasnije napravili, ali  oni su zaista skromno od starta hrabro krenuli bez ijedne kune na poslovnom računu.

Prvi projekt bio je Adventski Sajam u Otočcu 2009. godine, kada su se studenti prvi puta okupili u većem broju  i kao jedna od rijetkih udruga nastupili sa domaćim proizvodima od svojih bližnjih. Prvi nastup je bio veoma zapažen pogotovo jer su odmah napravili prvo humanitarno djelo doniravši Domu za starije i nemoćne osobe dio proizvoda za Božićne blagdane, i sve to im je dalo, kako kažu, mnogo snage za nastavak. Krenuli su s prvim većim projektima, „Zabava ličkih studenata“ pokazala se kao pun pogodak, zatim gostovanje gosp. Ante Radonića u Otočcu na temu astronautike i svemira… sve im je mirisalo na dobro. Organizacija se širila, a predsjednik Udruge Ante Fumić svakim danom tražio je sve više od mladih i za mlade.

Najveći projekt koji je organizirao Studentski Zbor Gacke, bila je prva Lička noć za studente u Zagrebu. Događaj je posjetilo preko 1000 studenata i mladih Ličko-senjske županije i veoma se ponose odrađenim. Nisu mladi samo za organiziranje zabava, a to su i mnogo puta pokazali.

Tako su dana 29.svibnja u centru Zagreba nastupili na projektu „Tko smo?Što smo?Odakle smo?“ te predstavili sve gradove i općine Ličko-senjske županije te Nacionalni Park Plitvička Jezera, ponosno i plemenito. Nije na odmet reći da ih je u tom nastupu posjetio i Otočki gradonačelnik dipl. ing. Mario Barković, ponoseći se svojom Gackom dolinom i studentima koji su predstavili njegov kraj. Istog dana otočka ekipa studenata u Otočcu je organizirala predavanje gosp. Eduarda Kušena u na temu razvoja turizma i stvaranja strategije koja bi omogućila buđenje potencijala naših krajeva.

Studenti su svoju svestranost i širok opseg djelovanja pokazali i nastupom na natjecanju u kuhanja kotlića „EKO ETNO GACKA 2010.“. Osvojili su 3. mjesto od 27 ekipa na iznenađenje svih posjetitelja.

Nedavno su studenti u Otočac pozvali don Anđelka Kaćunka, te tim činom poklonili kulturni sadržaj građanima na temu „Novi mediji i nova nepismenost?“.

Kako ne bi više nabrajali njihove brojne projekte, kojih je bilo 28,  recimo da su studenti prvi puta pokazali ono što se od njih očekuje u budućnosti. Razvoj, želja, ambicioznost i težnja napretku, dala je rezultata. Rezultati pokazuju da je Studentski Zbor Gacke jedna od najaktivnijih Udruga u Ličko-senjskoj županiji, a vjerojatno i jedina koja svoje djelovanje širi na  Grad Zagreb. Pohvalili su nam se i da Riječkih studenti žele i na tom području pokrenuti djelovanje i projekte. Njih još čekamo, a kako je dosad krenulo, ne sumnjamo da će ih dobra filozofija dosadašnjeg vodstva predsjednika Ante Fumića, Upravnog odbora koji čine Maja Bukovac i Franjo Kolak, te dopredsjednik Josip Šimatović- „Red, rad, disciplina“ i „Res,non verba“, dovesti u još veće i još zahtjevnije uspješne projekte.

Na kraju recimo kako je Studentski Zbor Gacke primjer velike organizacije Ličko-senjske županije koja bi trebala biti podržana od svih Ličana koji vide svjetlo na kraju tunela. Krenuvši od  onih starijih jer su mladi budućnosti društva, a završivši s mladima jer od njih već sada mogu mnogo toga naučiti. I ovim putem željeli su se zahvaliti svima koji su im dali donacije za projekte, brojim ljudima dobrih namjera, a najviše svim studentima koji su odradili veliki posao.  Također i pozivaju sve studente Ličko-senjske županije na uključivanje u Udrugu i njen rad. Svi koji se žele uključiti mogu im se javit na mail studentski.zbor.gacke@gmail.com.

Lo/Esava.info