Šumarstvo u Lici je neupitan resurs i budućnost razvoja ovoga kraja

0

U Kulturno-informativnom centru Gospić danas je održan stručni skup na temu “Šumarstvo u Lici – mogućnosti i izazovi”. Organizatori ovog događaja bile su Hrvatske šume d.o.o. i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Skup je zamišljen kao svojevrsni uvod u manifestaciju “Jesen u Lici”.

Skup je otvorio voditelj Uprave šuma Gospić Mario Stilinović.

-Zahvaljujem Predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma Nediljku Dujiću na čiju inicijativu će se ovakvi stručni skupovi organizirati diljem Hrvatske. Naša čast je tim veća što se prvi ovakav stručni skup organizira upravo u Gospiću. Svi znamo za velike mogućnosti šuma u Lici, ali su veliki i izazovi. Šumarstvo u Lici je podosta složeno jer smo omeđeni s tri velika planinska masiva: Kapelom, Ličkom Plješivicom i našim ponosnim Velebitom. Posla ima dosta i on je složen. Unatoč tome mi smo šume i šumarstvo na ovim prostorima održali i ne može nitko reći da u tom smislu nismo uspjeli. Ličke su šume predivne, ali imamo ograničavajući faktor, a to su problemi depopulacije, naglasio je Mario Stilinović.

O važnosti ovoga projekta govorio je Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. Nediljko Dujić koji nije dvojio kako je stanje u hrvatskom šumarstvu danas vrlo dobro.

-Što se tiče prerade drvne mase u finalni proizvod, Lika je u tom smislu u lošoj poziciji i to nije nikako dobro. Mi se po tom pitanju dijelom osjećamo odgovorni kao faktor koji gospodari ovim potencijalima. Zato želimo da kroz stručne skupove i javnu raspravu nađemo najbolji zakonodavni okvir da većina drvne sirovine ne završi kao trupac, odnosno izvozni proizvod, mislimo da postoji dovoljno prostora da svi skupa dademo svoj obol u tom pravcu i da ćemo za finalizaciju drvne sirovine pronaći dovoljan broj mladih ljudi u ruralnim područjima Republike Hrvatske kojima će prerada drveta biti primarna zadaća i pomoći im da kroz taj posao pronađu svoju životnu egzistenciju i ostanu živjeti na tim prostorima. Pri tome moramo ostati u zadanim okvirima zakonodavstva koje je odredilo pravila u državama Europske unije i na taj način štititi naše lokalne interese, zaključio je Nediljko Dujić i izrazio nadu da će takav pristup u gospodarenju hrvatskim šumama imati odličan efekt i zapošljavanje novih radnika u ovom poduzeću, od sjekača do upravitelja Šumarije. Ovakvu je strategiju podržala Predsjednica komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije Silvija Zec i izrazila potrebu da se na ovakvim skupovima do detalja definiraju eventualni problemu ove struke.

Župan ličko-senjski Ernest Petry izrazio je zadovoljstvo što se ovakav stručan skup održava upravo u Gospiću.

-Svima nam je cilj da Lika postane izvoznik drvnih proizvoda, a ne drvne sirovine. Postoji mnoštvo potencijalnih investitora za preradu drveta, problem je nedostatak drvne mase i sirovina za obradu. Uvjeren sam da ćemo to u sljedećoj zakonskoj regulativi ujednačiti na koji način bi se otvorila vrata Ličko-senjskoj županiji, da ne izvozimo samo sirovo drvo i daske, već finalne proizvode poput namještaja ili parketa. Mi na području Ličko-senjske županije imamo tri kongregacijska postrojenja za proizvodnju električne energije. U zadnje vrijeme se pojavljuje sve više inicijativa za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora poput vietro-parkova i solara. Mi smo unatrag malo vremena aktivirali preko 180 projekata u cijeloj županiji, u svim gradovima i općinama, sve u suradnji sa svim ministarstvima u Vladi RH. Kada sam preuzeo dužnost ličko-senjskog župana preuzeo sam vrlo tešku i zahtjevnu dužnost, uz svakodnevni rad koji ne pita vrijeme angažmana i uz zauzetost od gotovo 24 sata dnevno. Naša županija čini oko 10 posto površine RH, ali smo demografski devastirani. Pokrenuli smo brojne projekte te u nadolazećim godinama postoji mogućnost da nećemo imati dovoljno radne snage, ali to je ujedno prilika koju ne smijemo propustiti kako bi demografski revitalizirali Ličko-senjsku županiju rekao je župan Ernest Petry i istaknuo kako će sutrašnja Jesen u Lici imati preko 320 izlagača.

U ime Ministarstva poljoprivrede govorila je izaslanica ministrice Marije Vučković, ravnateljica Uprave za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju Renata Ojurović. Istaknula je zadovoljstvo što su šuma, šumarstvo i Lika nerazdvojni pojmovi dugi niz godina. Klimatske promjene su već započele, ali je uvjerena kako će šumarska struka odgovoriti na te izazove i dalje skrbiti o tome biološkom bogatstvu.

Na skupu su sudjelovali Tomislav Kovačević, ravnatelj NP Plitvička jezera, Irena Glavičić Sertić iz NP Sjeverni Velebit, ravnatelj Parka prirode Velebit Mario Šaban, načelnik Općine Karlobag Boris Smojver, načelnik Općine Udbina Josip Seuček, kao i izaslanici brojnih ustanova.

Skup je ujedno okupio i mnogobrojne eminentne stručnjake iz područja šumarstva koji su nastavili s radom konferencije, te je u konačnici pružio priliku za diskusiju o mogućnostima i izazovima koji stoje pred šumarstvom u Lici.

L. O.