Susret župljana Dabra i predstavljanje knjige don.Kaćunka

0

Misnim slavljem u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu večeras 14. siječnja nastavlja se program priprave za proslavu sv. Fabijana i Sebastijana – suzaštitnika župe Otočac i zaštitnika Gacke Doline te Dan Grada Otočca. Na misnom slavlju posebno su se okupili župljani Dabra.

Misu u 18,00 sati je predvodio i propovijedao don.Anđelko Kaćunko u zajedništvu s mons.mr.Tomislavom Šporčić generalnim vikarom biskupije i otočkim župnikom, te don Jurom Ladišić svećenikom i miru i pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne.

U svojoj nadahnutoj propovjedi don.Anđelko je kazao: Dio Poslanice Hebrejima, koji smo danas čuli, govori o ljudima koji nisu poslušali navještaj Isusove Radosne vijesti, nisu se “vjerom pridružili onima koji su poslušali” i zato “njima Riječ poruke nije uskoristila”. Riječ Božja također upozorava vjernike neka paze “da se za koga (od njih) ne bi ustvrdilo kako je zakasnio”. Dakle, moramo paziti da se to nama ne dogodi. Mnogo je toga što nas želi odvratiti od Boga i njegovih djela.
Danas je mnogo čudesa koja ljudima odvlače pozornost od bitnoga. Sve vrvi od raznih spektakla, showova, sapunica, utakmica, zabava; sav je život pretvoren u cirkus i ništa nas ne potiče da mislimo na dušu, vječnost, Boga!
Primjer: tisuće mladih prijavljuju se na testiranje za tzv. Balkanski Big Brader.
… a lani je i jedna mlada obitelj zanemarila dijete u bolnici, jer je morala snimati tzv. reality show… itd. Utjecaj zabavnih sadržaja je tako jak da i vjernici nažalost potroše mnogo vremena na gluposti… Ne stignem moliti! Jadni ljudi trče za svakakvim senzacijama, ali – nisu nimalo sretniji! Jer sve je to isprazno, tu nema Boga. Štoviše, sve to čovjeka želi odvratiti od Boga.

Isusov učenik svega toga mora biti svjestan – to znači da katolik ne smije zabiti glavu u pijesak kao noj, ili se fiksati duhovnom limunada-literaturom ili trčati za raznim seminarima, nasmiješen pjevušiti Aleluja i baš me briga za sve. Zadaća Isusova učenika je da bude sol zemlje i svjetlo svijeta. To znači da mi moramo znati i razumjeti što se oko nas događa, kako bismo mogli u sve pore života unositi Isusovu ljekovitu Radosnu vijest. Konkretno, moramo uočiti da je danas i u našoj sredini vrlo jak mentalitet dokidanja Božjih i prirodnih zakona. I to ne samo na osobnoj razini. Postoje dvije vrste utjecaja: jedna je razina – stalno medijsko reklamiranje tzv. novih vrijednosti, a druga razina je – mijenjanje zakonodavstva i infiltracija u školstvo. Što je plan? Cilj je uvođenje i nametanje tzv. nove paradigme New-age ideologije, koja bi trebala zamijeniti, tako kažu, stare i potrošene kršćanske istine. Tako će, uvjeravaju nas, svijet konačno u 21. stoljeću postati mjesto za siguran i miran život. A ta je ideologija svuda prisutna: u glazbi, filmu, studijskim skupinama, terapijama pa čak i u nekim duhovnim vježbama.
Zato su mediji puni nekih posve novih pojmova, kao što su: holizam, karma, reinkarnacija, feng-shui, planetarna svijest, pozitivno mišljenje, širenje svijesti, kristali, wicca-pokret, žensko pismo… itd. Umjesto Boga stavlja se – Majka zemlja, umjesto Kristova otkupljenja – čovjekovo samospasenje… itd.

Evo, dakle, treba da budemo razboriti i ostanemo mirni. Od Isusovih učenika, od kršćana se danas više nego ikada traži čvrsta ukorijenjenost u vlastitoj vjeri. I također dobro poznavanje svoje vjere. Jer vjersko neznanje nam je još uvijek veliko. Nasuprot svim ponudama za srećom, Sv. Pavao nam posvješćuje da je “naša sposobnost od Boga”.

No, braćo i sestre, budite sigurni: iz dana u dan suočavat ćemo se s još većim i gorim ludostima u javnom životu i medijima! Ipak, neka nas ništa ne odvrati od Isusa i Njegova nauka! On je pravi Bog koji oprašta grijehe, koji liječi dušu i tijelo, koji jedini usrećuje. Jedino za Nj vrijedi riječ apostola Petra: “Nema pod nebom drugoga imena po kojemu se možemo spasiti!” Blago nama budemo li to vjerovali i životom svjedočili – kazao je don.Kaćunko.

Na svetoj misi bile su i članice Hrvatska žena Otočac sa svojom predsjednicom prof.Vesnom Kostelac. Pjevanje je animirao mješoviti crkveni zbor predvođen s.Krešimirom Vuleta i prof.Brankom Bernardi za orguljama.

U 19,00 sati u dvorani Pastoralnog centra održano je predstavljanje knjige don.Anđelka Kaćinka popularnog don.Bloga pod nazivom „Raspuća blogovske neozbiljnosti“ . Uvodno predstavljanje iznio je mons.Tomislav Šporčić, a potom je o knjizi govorio prof.Zvonko Ranogajac- katolički novinar i ravnatelj Prve osnove škole iz Ogulina, te na kraju sam autor don.Anđelko Kaćunko.

/ bib /