Sutra u školske klupe

0

Nakon ljetnih praznika u školske će klupe sutra sjesti oko 560.000 učenika osnovnih i srednjih škola, od kojih je 40.045 prvašića.

Ovogodišnji naraštaj prvašića najmalobrojniji je do sada. Prema podacima ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, lani je u prvi razred osnovne škole bilo upisano 41.168 đaka, što je za 1.123 više nego ove godine.

Od 2004. do 2010. broj prvašića neprestano je u padu, a u tih šest godina broj učenika smanjen je za više od 20 posto, odnosno za više od 10.000.

Nova školska godina počinje i za 50.542 učenika prvih razreda srednjih škola. Najviše ih je upisano u četverogodišnje programe srednjeg obrazovanja, zatim u gimnazije te u trogodišnje programe, prenosi Hina.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs prvašićima je zaželio da zadrže djetinje oduševljenje, ostvare nova prijateljstva te da im učenje bude radosno i uspješno. Ostalim učenicima osnovnih i srednjih škola želim školovanje koje će ih svaki dan obogaćivati znanjem i međusobnim razumijevanjem, školsko ozračje protkano prijateljstvom i prihvaćanjem te učitelje koji će im, zajedno s roditeljima, svojim primjerom biti istinska potpora u učenju i u izboru ispravna puta, poručio je ministar Fuchs.