Sv. Misa za pokojne članice društva “Hrvatska žena”

U četvrtak, 27. svibnja o.g. tjednu priprave na svetkovinu Presvetog Trojstva služena je sv. Misa za pokojne članice društva “Hrvatska žena” i za pokojne djelatnike osnovne škole “Zrinskih i Frankopana” u Otočcu, a u povodu Dana škole. Misu je predvoido don Anđelko Kaćunko, župni vikar u Gospiću, a koncelebrirali su vlč. Jure Ladišić i mons. Tomislav Šporčić. Don Kaćunko govorio je o veličini i dostojanstvu žene i majke.  Ideju vodilje svoje propovijedi slijedio je iz evanđelja koje govori o susretu Bl. Dj.Marije i Elizabete nakon naviještanja Mariji da će biti majkom Isusa Krista. Naglasaio je teške udarce suvremenog svijeta i krivo “nasađenih” vrijednosti koje ugrožavaju život. A nakon sv. Mise. Gđu Vokić ravnateljica zagrebačke VIII. gimnazije i bivša ministrica školstva, znanosti i sporta. Nju i gđu mr. Nadu Jambek, potpredsjednica društva “Hrv. žena” u Zagrebu srdačno je pozdravio župnik i gđa Vesna Kostelac predsjednica društva “Hrvatska žena” u Otočcu. Prof. Vokić  posebno je govorila  djelatnicima Osnove škole kao i članicama društva “Hrvatska žena” govorila je prof. Ljilja Vokić, .

Govorila je također na temu majčinstva kako u obiteljskom životu i svekolikom zauzimanju tako i u školi na planu obrazovanja i odgoja mladih. Ženstvenost i majčinstvo nezamjenjive su vrednote ljudskog života. Ljubav prema životu začetog djeteta potkrijepila je vlastitim primjerom i iskustvom. Ona je rodila osmero djece. Jedno joj je umrlo kao nedonošče. Svjedočila je svoje teškoće i tjeskobe, ali s druge strane veliku Božju providnost. Ne krije da je u  u evanđeoskoj rečenici “Evo službenice Gospodnje” gledala ostvarenje i vlastitog života. Svoju majčinsku ljubav nije mogla a da ne svjedoči u radu s mladima kojima je potrebna majka za njihov identitet ali i životnu sigurnost, kako mladićima tako i djevojka.No, svakome na svoj način. Posvjedočila je svoju vjeru. To je činila otvoreno i bez prikrivanja i u teška komunistička vremena. I tada je javno sudjelovala u crkvenom bogoslužju. Ali i kao ministrica svima je jasno govorila da je ona vjernica. Ne krije svoj ponos što je Hercegovka i upravo kao takva voli Ličane jer sigurno mnogi od njih nose hercegovačko podrijetlo, kao što je to slučaj i s Antom Starčevićem.

Nastavak ispod oglasa

U kratkom razgovoru s  prisutnima nakon završetka programa te posebno na večeri bilo je ugodno druženje i razgovor s našim gošćama te se izrazila želja za daljnjom suradnjom i prijateljstvom.

I.B.