12250364_10153736927371354_1459999030_oTrg Stjepana Radića u središtu Gospića obasjan je večeras svjetlošću 1 700 svijeća. Svaki plamen simbolizirao je jednu od ukupno 1 700 žrtava grada-heroja  koje su pobijene na tijekom opsade Vukovara i na današnji dan kada su zločinačka tzv. JNA i paravojne četničke postrojbe ušle u grad nakon tromjesečne opsade i bjesomučnog razaranja.

U katedrali Navještenja blažene djevice Marije svetu misu za nedužne žrtve predvodio je gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović, uz koncelebraciju gospićkog župnika mons. Mile Čančara. Potom je formirana procesija koja  je prošla od katedrale, preko Korza Vile Velebita do središnjeg trga  gdje je prof. Ivan Golac oslikao golemi križ, sa srcem u sredini i natpisom „Vukovar“. Nekoliko stotina građana Gospića i okolnih mjesta upalili su svijeće i na ovaj način još jednom odali počast žrtvama Vukovara. Molitvu kod ovog križa predvodio je biskup dr. Mile Bogović, spominjući se žrtava Vukovara, Škabrnje, Lovinca, Saborskog, Široke Kule, Voćina i svih stratišta u Hrvatskoj gdje su  tijekom Domovinskog rata agresori ubijali potpuno nedužne ljude, mahom civile. U ime Ličko-senjske županije na komemoraciji je sudjelovao župan Milan Kolić, a u  ime Grada Gospića gradonačelnik Petar Krmpotić. Večerašnju komemoraciju organizirao je Grad Gospić, čija je Gradska počasna garda „Vukovi“ zajedno sa senjskom Uskočkom gardom danas sudjelovala u koloni sjećanja u Vukovaru, zajedno s izaslanstvom Ličko-senjske županije koju je predvodio župan Milan Kolić. Večeras sa prozora i balkona tisuća stanova i kuća u Ličko-senjskoj županiji svijetle svijeće,  kojima građani iskazuju počast prema svim žrtvama stradalim tijekom agresije na Hrvatsku.

Nastavak ispod oglasa

Udruga veterana 9. gardijske brigade  „Vukovi“ jutros je sudjelovala na komemoraciji u Škabrnji. S područja Like počast ubijenima dali su i članovi Udruge postrojbe specijalne policije „Tigar“ iz Gospića. Nakon komemoracije lički su se branitelji susreli s generalima Antom Gotovinom, Mladenom Markačem i Mirkom Norcem.

H.J./Foto: N. Mraović