Sve se vrti u krug, a poplave čine svoje

1

PERUŠIĆ-Tek kada su bujice učinile svoje došlo je na vidjelo nekoliko detalja koji su nezgrapnim tehničkim rješenjima“pomogli“ da štete budu veće. Poput podizanja zidanih ograda tamo gdje im nije mjesto. U Perušiću je problem daleko složeniji.

U ured gradonačelnika Ivice Turića došli su njegov zamjenik Drago Hećimović i poduzetnik Stjepan Dasović-Pipe. Obilne oborine učinile su da središte Perušića pliva s obje strane glavne ceste. Voda je ušla u desetak domaćinstava, što nije po prvi puta. Načelnik Turić srdi se na kreatore i izvođače radova kanala za oborinske vode.

-Ovih dana smo nekoliko puta obišli teren i građani su nezadovoljni. Kanal je građen 2005. u aranžmanu Hrvatskih voda, a izvođač radova i koncesionar je GPV „Vrkljan“. Kanal je loše projektiran još 1988. Ima 530 metara zatvorenog sustava. Ta odvodna cijev nema dovoljno kapaciteta da bi propuštala oborinske vode i onda poplavljuje samo mjesto Perušić. Iako je Općina osigurala dio sredstava za ovu gradnju, mi nemamo ingerenciju nad time, kaže načelnik Turić nezadovoljan što se 2 km kanala gradilo 10 godina. Njegov zamjenik Drago Hećimović dodaje kako je kanal u redu, ali…

Tehnički gafovi i Sueski kanal

-Ispred te cijevi stvara se brana od vegetacije, komada drveća, panjeva… To postaje prirodni čep, ističe Hećimović pokazujući hrpe trstike, šaša i druge vegetacije na ulazu u cijev promjera 50 cm. Sam kanal bi po konstrukciji trebao biti više nego dovoljan za odvod vode, ali je to zasmetalo pojedinoj gospodi pored kanala. Žalili su se da će im neugodni mirisi oborinskih voda (?) smetati. Onda je postavljena cijev koja ne može provoditi svu vodu, a posebno ne jer je svako malo začepljena!

Perušićki poduzetnik Stjepan Dasović-Pipe dodaje kako je jedan od razloga slabo održavanje vodotoka potoka koji se ulijevaju u kanal.

-Kada bi Hrvatske vode čistile potoke na uskim grlima ne bi nam se dešavalo da se cijevi u kanalu svako malo začepe. Mještani su ljutiti jer ovo nije prvi puta da Perušić pliva. Zanimljivo je da dok je bio stari kanal nikada nije bilo ovakvih problema. Naši stari pamte velike kiše, ali ne i ovakve poplave. Osim toga dinamika radova na kanalu je takva da bi se za ovo vrijeme Sueski kanal iskopao drvenom žlicom, koliko se radi na ova 2 km našega kanala. Nas mještane je već sramota zvati načelnika i njegove ljude, Hrvatske vode, gospodina Vodićku i sve koji su na bilo koji način uključeni u sve ovo jer je pitanje ‘ko je kriv za sve ovo, naglašava Stjepan Dasović-Pipe. Obilaskom terena i laik uviđa kako se nekoliko metara širok kanal odjednom pretvara u 50 cm široku cijev koja u duljini od 530 metara nestaje pod zemljom. Na ulasku u cijev su velike količine naplavljene vegetacije. Ovaj prirodni čep uzrok je što na izlasku iz cijevi oborinske vode stvaraju potočić širine jedva 1 metar. U samom Perušiću u obližnjim potocima buja vegetacija koja je u vrijeme zadnjih poplava stvarala zastoje vode već u samom mjestu, ispod manjih mostova. A tu bi vegetaciju netko morao čistiti.

Voditelj ispostave Hrvatski voda sliva Lika ing. Mladen Vodička teren je obišao dan ranije.

-Svjestan sam problema, ali ovome valja dodati da su zadnje kiše bile enormno jake. Što se vegetacije tiče nju bi trebali čistiti svi pomalo. Tako imamo puno primjera da ljudi pokose ili posijeku trstiku, šaš i ostalo i samo ih ostave. Kada voda nabuja odnosi ih u kanali i dolazi do začepljenja. Još nam je gore u Kosinju, u Markovu ponoru gdje svake godine završi na desetke tona svega i svačega. Problem je rješiv, ali nije sve na Hrvatskim vodama, kaže Mladen Vodička koji nije želio polemizirati o konstrukcijskim bravurama i ingerenciji građevinskih zahvata perušićkog kanala. Od mještana doznajemo da je jedan od problema i potok Balatin koji preuzima oborinske vode Perušića. Zarastao je i pun je smeća kojega nitko ne čisti jer je taj dio terena još uvijek miniran. Sve se tako vrti u krug, ali rješenja za poplave u Perušiću još uvijek nema.

M. S.