Svečano dodijeljene oznake HOP za 2012. godinu

0

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo vlasnice Tereze Vidas Puhalović iz Novalje dobitnik je prestižne oznake ”Hrvatski otočni proizvod” (HOP) za 2012. godinu za čak šest proizvoda.

Svečanost dodjele oznake kvalitete ”Hrvatski otočni proizvod” (HOP), koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije ove godine održala se u hvarskom Arsenalu. Za 2012. godinu oznaku je zaslužilo 47 otočnih proizvođača za 79 proizvoda i proizvodnih linija.

Među njima je i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo vlasnice Tereze Vidas Puhalović iz Novalje za čak šest proizvoda. To su Paški sir, Sirup od smokava, Maslina u salamuri, Slatko (smokva, kupina), Marmelada (smokva, kupina) i Sirup od smokava.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo vlasnice Tereze Vidas Puhalović oznaku kvalitete HOP dobilo je i prošle godine za Oplemenjeni paški sir s orašastim i/ili sušenim voćem. Uz nju, 2011. godine dobitnici HOP-a iz Novalje bili su i Krunoslav Vidas za Paški sir i ekstra djevičansko maslinovo ulje te obrt ”Pekarnica Mahulja” vlasnika Dijana i Emanuela Trcola za proizvod Novaljski makaruni na iglu.

Ovim projektom, otočni proizvođači potiču se da kroz samozapošljavanje ostaju na otocima, te potrošačima nude proizvode natprosječne kvalitete. Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja,sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima, te suvenirima. Oni su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačko grada i inovacije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva.

Od 2007. godine, kad je započela provedba ovog projekta, prestižnu oznaku HOP dobio je 121 otočni proizvođač.

M.Š.