Svečano obilježena 32. godišnjica osnutka 71. bojne Vojne policije, koja je konačno dobila svoju ulicu u Gospiću

U Gospiću je danas svečano obilježena 32. godišnjica osnutka 71. bojne Vojne policije. Riječ je o postrojbi koja je svojim djelovanjem dala iznimno velik doprinos za okončanje Domovinskog rata, čiji ratni put se uglavnom vezivao uz ličku bojišnicu, ali su bili aktivni i na drugim bojišnicama duž Republike Hrvatske.

Svečanost je počela ispred spomen-obilježja posvećenog svim poginulima u Domovinskom ratu u središtu grada Gospića, gdje su sudionici položili vijence i zapalili svijeće u znak sjećanja na hrabre vojne policajce koji su dali svoje živote za slobodu Republike Hrvatske.

Nastavak ispod oglasa

Poginulima i umrlima poklonila su se brojna izaslanstva. Prvi vijenac položilo je izaslanstvo UBVVPDR na čelu s predsjednikom Jakovom Stanušićem. Slijedilo je izaslanstvo Udruge branitelja i veterana Vojne policije – podružnica Ličko-senjske županije, predvođeno predsjednikom Nikolom Kovačevićem i dopredsjednikom Josipom Rukavinom, zatim izaslanstvo Udruge branitelja i veterana Vojne policije – podružnica Primorsko-goranske županije, a vijenac su položili i članovi obitelji poginulih i umrlih pripadnika 71. bojne Vojne policije, kao i izaslanstvo pukovnije Vojne policije, izaslanstvo Udruge veterana 9. gardijske motorizirane brigade „Vukovi“, zajedničko izaslanstvo veterana i ratnih zapovjednika Vojne policije i Hrvatske vojske, Ličko-senjske županije i Grada Gospića u kojemu su bili general Mate Laušić, general Markica Rebić, ličko-senjski župan Ernest Petry te gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, a počast su odala i brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Riječi molitve predvodio je gospićki župnik o. Anto Knežević.

Komemoracija je nastavljena paljenjem svijeća kod spomen-biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Nakon komemoracije svi nazočni su se uputili na lokalitet križanja Budačke ulice i spojne ceste za A1, gdje je otkrivena tabla s nazivom novoimenovane ulice: „Ulica 71. bojne Vojne policije“, koju su otkrili general Mate Laušić i Josip Rukavina, nekadašnji pripadnik ove postrojbe stacionirane u Gospiću.

Nakon svečanosti otkrivanja table s imenom nove ulice, general Laušić se u emotivnom govoru osvrnuo na neke od brojnih zasluga 71. bojne Vojne policije.

-Trebalo bi mi puno vremena da bih iskazao čast što sam pozvan u prigodi dana kada je osnovana ova postrojba. Bila je to postrojba koja je djelovala u Domovinskom ratu u Lici, ali i znatno šire. Sjećam se naših susreta tijekom rata, sjećam se ovoga grada u njegovim najtežim trenucima u listopadu 1991. godine kada sam u Gospić prvi put došao s predsjednikom Tuđmanom. Gledajući danas Gospić, to je doista jedan drugi grad, obnovljen i moderan. Zato moram reći da osjećam jedan veliki, veliki ponos.

Što reći o 71. bojni Vojne policije? Ona je bila i ostala ogledalo stvaranja Hrvatske vojske. Sve ono što je Vojna policija dala u Domovinskom ratu, ali i nakon rata. Naša Vojna policija je u sastavu NATO pakta bila u sastavu njemačkog Bundeswera na zadacima u Afganistanu. Prvi smo pokazali operativnost i dokazali da zaslužujemo certifikat za takve inozemne vojne operacije. Za to što ste učinili neizmjerno vam hvala  – “Budite ponosni na našu prošlost i imajte vjeru u našu budućnost.”, zaključio je general Mate Laušić.

Potom je pročitano pismo odnosno povjesnica bojne koje je netom prije smrti napisao prvi ratni zapovjednika 71. bojne Vojne policije, Luka Matanić, zatraživši od Grada Gospića da jednu gradsku ulicu nazove po ovoj postrojbi.

Na novinarski upit, župan Ernest Petry je kratko komentirao današnju godišnjicu, rekavši kako je ponosan što je 71. bojna Vojne policije napokon dobila svoju ulicu u gradu Gospiću.

-Svjesni smo činjenice kako je 71. bojna Vojne policije časno odradila sve ratne i mirnodopske zadaće koje je su se pred nju postavljale. Upravo sam zbog toga danas iznimno ponosan što je ova postrojba napokon dobila svoju ulicu u ovome herojskom gradu. Uz sve to nikada ne smijemo zaboraviti poginule i umrle pripadnike kojima smo i danas iskazali iskreni i duboki pijetet, rekao je župan Ernest Petry.

L.O./LSŽ