Svećeničko ređenje u Ogulinu

0

U Ogulinu 9. srpnja u župnoj crkvi sv. Križa naš biskup zaredio je za svećenike đakona Šimu Božića i Dinu Rupčića. Uz Gospićko-senjskog biskupa mons. dr. Milu Bogovića na svetoj misi bilo je 40 svećenika Gospićko-senjske biskupije i Riječke nadbiskupije. Svečanu liturgiju uzveličali su veliki župni zbor župe sv. Križa pod vodstvom s. Pankracije i uz orguljsku pratnju prof. Slavka Barčića te zbora mladih Glas ljubavi pod vodstvom Karle Tripalo.

 U homiliji je biskup izrazio ređenicima zahvalu jer su povjerovali da im je život na čvrstom tlu ako se oslone na Isusa Krista. On je kamen temeljac na kojem njihova životna građevina čvrsto stoji, On je stijena koja odolijeva svim olujama i svakom nevremenu, što su ređenici dobro procijenili i što trebaju naviještati i drugima. Danas se proklamiraju vrijednosti izvan Krista, sada su najveće jedne a sutra će biti druge. Žalosno je kada vidimo visoke dužnosnike na proslavi u jednoj šumi u kojoj nije bilo ništa od onoga što se spominje , kada vidimo da se okupljaju na mjestu zločina, i kada u temelje stavljamo pijesak koji voda nosi ili eksploziv koji stalno prijeti. Takve se građevine dižu po cijelom svijetu . Graditi izvan Krista znači graditi na pijesku a graditi na Kristu znači graditi na čvrstoj stijeni, istini. No, mi ipak živimo u svijetu koji nas zapljuskuje svojim duhom i valovima u kome će uvijek biti vremena za osuđivanje nevinih i hvaljenje zločinaca, kada će se osuđivati branitelje a podržavati krivce za tisuće nevinih života. Živimo u svijetu koji uživa u iznošenju ljudskih slabosti a zaboravlja na žrtve i patnje koje time prouzrokuje. Vi koji ste se oslonili na Krista ne smijete biti nijemi promatrači kada kraj vas muče nevinoga, nemate pravo pilatovski oprati ruke pred osudom pravednika. Poslani ste kao ovce među vukove, no nikada ne smijete prihvatiti vučju ćud i logiku.

Oglas

U ime ređenika zahvalio se Šime Božić, a čestitke novim svećenicima u ime župljana Gospića uputio je Nikola Grgurić Sokol. Od ustanovljenja biskupije, 10 godina, ovo je drugo svećeničko ređenje u Ogulinu.

                                                                                                                      M.Nj.

Foto:Ilustracija