Sveta misa žrtvama komunističkog terora

8

Sinac – U Sincu, mjestu zvanom Tupale, biskup Mile Bogović sa svećenicim iz otočkog dekanata služio je svetu misu u spomen na 26 žrtava totalitarnog komunističkog terora, koje su  12. rujna. 1946. godine pobijene i pobacane u jamu. O tom zločinačkom činu komunista, nije se smjelo desetljećima govoriti a kamo li mjesta njihovog masakra obilježiti. Stvaranjem samostalne i nezavisne države Hrvatske, mučki i tajno obavljani masakri koje su činili predstavnici komunističkog režima nad ljudima iz Prozora, Sinca, Ličkog Lešća počeli su izlaziti na svijetlo dana, tako da je istina o zvjerstvima jednoga totalitarizma otkrivena. Uz nazočnost članova obitelji ubijenih, predstavnike grada Otočca, gradonačelnika Maria Barkovića i predsjednice Gradskog vijeća Slavke Bogdanić kao i mnogobrojne mještane Sinca, Prozora, Ličkog Lešća i Otočca na dane jednoumlja i totalitarizma podsjetio je msgr.dr. Mile Bogović kazavši između ostalog:

– „ žrtve komunističkog režima nisu imale pravo na pokop, grobovi pokopanih vojnika su uništeni temeljem odluke od 6.srpnja 1945.godine, i činjenica je nažalost da povijest ne pozna slučajeve da su ljudske žrtve bilo kojega totalitarnog režima tako dugo bile prešućivane a njihovi grobovi bili neotkriveni ili zapušteni“.

Oglas

Biskup Bogović kazao je da je u prošlom Saborskom sazivu donesen zakon kako postupati sa žrtvama komunističkog režima kod nas, ali sadašnja vlast želi to, pošto poto ukinuti.

– „ tražimo načina da se negdje izgradi ili smjesti Svehrvatski grob jer ima više hrvatskih stratišta stradavanja hrvatskog naroda (Bleiburg, Jazovka,Kočevski rog,Marcelj..), no mislim da Svehrvatski grob nebi trebao biti izvan Hrvatske“ – poručio je biskup Bogović.

Sa ovoga svetog mjesta predlažem da je Krbavsko polje prikladno za Svehrvatski grob jer simboliči može puno bolje , nego neki drugi lokalitet, predstavljati stradale u raznim vremenima hrvatske povijesti i u raznim hrvatskim prostorima, kazao je biskup Bogović. Predložio je da civilne i crkvene vlasti učine dodatne napore kako bi se mjesto ovoga stratišta hrvatskih žrtava dostojno obilježilo.

Dražen Prša