Svetkovina presvetoga Tijela i Krvi Kristove

Danas, 3 lipnja, na blagdan Tijelova u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, u 11.00 sati svetu misu predvodio je generalni vikar biskupije i otočki župnik mons.mr.Tomislav Šporčić u zajedništvu sa don. Jurom Ladišić pastoralnim asistentom za slijepe i slabovidne.

U svojoj homoliji mons Šporčić j kazao:

Nastavak ispod oglasa

Posebnom svetkovinom katolici danas slave otajstvo Božje nazočnosti u euharistiji.

To je čovjekova spoznaja vlastite osobnosti, ovisnosti o Stvoritelju, spoznaja Boga koji je sve stvorio, spoznaja smisla, ljubavi, povjerenja, pravde i slobode. U biti, to je vjerska spoznaja. To je, naime, dokučivanje smisla, života i rada duhovnim ticalima. Osjetilima i razumom čovjek dotiče mrtvu stvarnost oko sebe. Nutarnjim pak ticalima ima povjerenja u čovjeka, oslanja se na smisao i u patnji, pa i privremeni besmisao. On doznaje koji mu je put da ode s ove zemlje i da živi.

Čovjek, tražeći smisao i spoznajući vjerom, doznaje zapravo smisao religija, te usred religija spoznaje kršćanstvo i Crkvu. On u Isusu Kristu otkriva ono što u sebi traži. On u njemu vidi smisao patnje, smrti i hodanja ovom zemljom. Tako u Crkvi nalazi osmišljenje sebe, informacije za svoju budućnost i sigurnost na koju se može osloniti.

Euharistijsko slavlje uveličao je crkveni zbor predvođen prof.Bankom Bernardi i s.Krešimirom Vuleta.

Poslije svete mise uslijedila je svečana Tijelovska procesija gradskim parkom a u procesiji su bili djeca prvopričesnici u bijelim haljinicama, članovi DVD-a Otočac – puhački orkestar predvođeni svojim kapelnikom Marinkom Krmec, pjevački crkveni zbor, te veliki broj vjernika. U procesiji su bile i tri zastave: Crkve Presvetog Trojstva, Sv.Fabijana i Sebastijana i zastava Otočke biskupije. Četvorica mladića  u vatrogasnim odorama nosili su tzv. „nebo“, platno na četiri stupa, ispod kojega je išao svećenik s Presvetim oltarskim sakramentom u ruci. Molilo se i  pjevalo na četiri postaje postavljene u gradskom parku, a djeca prvopričesnici su hodajući bacali cvijeće. Zaista lijep prizor!

Zahvaljujemo Gospodinu koji nam je tijekom ovog slavlja, u posljednje vrijeme kišovitom Otočcu darovao lijepo vrijeme, te smo na lijep i dostojanstvena način obavili ovu pobožnost.

I.B.