Tjedan parkova Hrvatske u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit

U četvrtak je završio dvodnevni znanstveno-stručni skup „Od istraživanja k dobrom upravljanju Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit“, koji se održavao povodom 18 godina osnivanja i 16 godina aktivnog djelovanja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Skup je okupio oko 120 sudionika. Preko 60 predstavnika znanstvenih i stručnih institucija, udruga i pojedinaca, koji su tijekom proteklih 15 godina vršili istraživanja u Parku s područja geologije i geomorfologije, raznih grana biologije, kulturne baštine, geodetskih znanosti, meteorologije i speleologije predstavilo je svoj dosadašnji rad na području Parka. U dva dana smo čuli ukupno 35 usmenih i 14 posterskih izlaganja. Sudjelovale su i kolege iz nekoliko javnih ustanova za upravljanje prirodnim vrijednostima, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predstavnici lokalne zajednice i drugi gosti.

Nastavak ispod oglasa

Skup je bio i jedinstvena prilika da se stručnjaci raznih struka bolje međusobno povežu, razmjene ideje te uspostave ili poboljšaju dosadašnju suradnju.

S obzirom da Ustanovi predstoji izrada novog Plana upravljanja Parkom, održana je i vrlo živahna radionica na kojoj su znanstvenici sa svog aspekta analizirali vrijednosti Parka i potencijalne faktore koji ih ugrožavaju, te davali prijedloge Ustanovi za konkretne upravljačke akcije.

Skup je završio obilaskom „Kuće Velebita“, budućeg centra za posjetitelje u Krasnu.

Suorganizator Skupa bila je Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, a održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sponzori Skupa bili su Fond i lokalna tvrtka Pilana Krasno d.o.o.

L.O./NPSV