Tomo Orešković Toša političar za sva vremena

8

Političko mešetarenje i spremnost da se za osobni probitak ne gleda na posljedice onih koji često, ni krivi ni dužni „potonu“ na dno društveno političke ljestvice, odavno je, u našem društvu opće poznata radnja kojoj pribjegavaju mnogi uvaženi i moralno priznati članovi naše zajednice. Nedavno smo bili svjedoci političkih trgovina unutar HDZ-a, kojom je prilikom puno toga pometenog i izmetenog, naravno, opet sa ciljem osobnog probitka i prestiža na političkoj ljestvici uvaženih osoba.

Svako političko probijanje i svrstavanje ovim ili onim političkim garniturama za sobom uvjetovano povlači itekako značajnu materijalnu korist, stoga ništa čudno ako pri laktarenjima, podmetanjima i lizanjima, netko ostane i bez „gaća“, a nerjetko i bez godinama  stvaranog i uvažavanog prijateljstva. Podsjetimo samo na političare unazad nekoliko godina, koji su nestali kao da nisu ni postojali, no ipak od mnogih njih koji sada kao aveti šetaju ulicama, ostale su itekako znane podlosti, pronevjere, pljačke ali i uništavanje brojnih vrijednosti, bile one osobnih ili općih vrijednosti.

Oglas

Zasigurno, jedan od „nesalomljivih“, kako god mi na to gledali, probitačnih i upornih i pravovremeno spremnih političara na području Ličko senjske županije je legendarni Tomo Orešković – Toša.

Mjenjale su se vlasti, stranke, prijatelji, no Toša je uvijek znao kada, kako, kuda i za koju vrijednost promjeniti sve oko sebe, i pronaći ono što mu najviše odgovara. Puste su priče da je Toša ovakav ili onakav političar, manje vrijedan i da ne kotira na političkoj ljestvici kao važan politički oponent, jer poučeni dosadašnjim iskustvima, Toša je uvijek tu negdje, u vrhu lokalne vlasti, i za njegovo dizanje ruku uvijek se mora čekati i činiti ustupke. Koliko je njegova politička profiliranost i snaga do sada imala utjecaj na političko ustrojstvo i stvaranje jakosti pojedinih stranaka ostavljam da sami procjenite, no mjenjajući gaće u nekoliko političkih stranaka zasigurno da je pronašao veličinu i broj s kojima može i dalje uvjetovati rad političara, koje itekako dobro pozna, i s kojima je krojio sudbinu političke povijesti lokalnih zajednica, naravno, sjedeći i držeći ruku tamo gdje je kasa i gdje se djeli dobit. Iako su ga mnogi osporavali i marginarizirali njegovu političku vrijednost, možemo se slobodo upitati zašto ga onda politički vlastodršci u županiji i gradu Otočcu nisu svih ovih godina izostavili iz političke zbilje ?! Jednostavno zato jer je  Toša bio mudriji i spremniji od mnogih njih, i bio im je uvijek potreban kako bi ostvarili svoje ciljeve, svoje pobjede, i zadržali svoje fotelje, kao i, naravno, dobre plaće i sve ono što ide uz njih. Sve usluge koje je Tomo Orešković Toša pružao svojim političkim „mušterijama“ itekako je znao dobro naplatiti, i ako sada sve zbrojimo i oduzmemo, s pravom se Toša svima njima smije u lice, jer zna, da kako ga god tretirali, kako god mu iza leđa sapunjali dasku, oni bez njega ne mogu….

Danas, kada se osvrnemo na   Tošu i njegova politička opredjeljenja tijekom niza godina možemo reći da je „prohujao s vihorom“ ličkom političkom scenom, ostavljajući u svakoj od nekoliko stranaka svoj osebujni način djelovanja, poglavito u vrijeme neraskidivog prijateljstva sa Josom Kregarom (političkim davežom), ali i sa danas živućim i itekako aktivnim političkim mešetarima koji čvrsto drže svoju fotelju. Sva politička nastojanja da se Tošu udalji iz političkog djelovanja i uništi njegova, često pritajena „moć“, nisu imala rezultate, tako da Toša, i dalje puše za vrat mnogim političkim moćnicima. Da je to tako, potvrđuje vijest da je iskočivši iz pravaškoga vlaka, nedavno kupio kartu kod Hrvatskih laburista s kojom na vrijeme želi stići, prije mnogih, na odredište gdje će se djeliti „kolači“ i vlast. Kao povjerenik Hrvatskih laburista za Ličko senjsku županiju Tomo Orešković Toša, najvjerovatnije i budući predsjednik ličkih laburista, već sada sprema za 2013. godinu temelje za još jedan pohod koji će mu ponovno donijeti „med i mlijeko“, ili konačan pad, poraz i odlazak u povijest.

Dražen Prša