Toplom vremenu dolazi kraj; za vikend najavljen snijeg

0

Neuobičajeno toplom vremenu se nazire kraj već sljedećeg vikenda, a u Hrvatsku stiže ‘ugriz’ prave zime, najavljuju u srijedu iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Duboka dolina s vlažnim i hladnim zrakom približit će se hrvatskim krajevima s petka na subotu, te će se u sklopu nje po visini stvarati ciklona s kojom će postupno početi pritjecati hladniji zrak sa sjevera kontinenta, a izraženije zahladnjenje stiže s nedjeljom, upozorava u priopćenju DHMZ.

Hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom Europe i Sredozemlja barem do sredine idućeg tjedna kad će temperatura u srednjim i višim slojevima atmosfere postupno rasti, dok će se pri tlu taj porast osjetiti kasnije.

Mjestimične kiše bit će i u četvrtak i u petak, dok glavnina oborine stiže za vikend. Pritom će već u petak jačati jugo koje će u subotu biti vrlo jako i olujno. S premještanjem ciklone iz Tirenskog u Jadransko more, te padom tlaka zraka i visokim valovima može biti i poplavljenih riva. Jake kiše bit će osobito u drugom dijelu subote i u noći na nedjelju, kada je uz pad temperature u gorju vrlo velika vjerojatnost najprije susnježice, a potom i snijega.

S daljnjim zahladnjenjem, te jačanjem sjeveroistočnog vjetra, mokrog snijega, a zatim i onog koji će se zadržavati na tlu, bit će i u nizinama središnje Hrvatske, a u nedjelju poslijepodne i navečer i u istočnoj Hrvatskoj, te unutrašnjosti Dalmacije. Potkraj subote jugo će na sjevernom Jadranu okrenuti na olujnu buru, koja će se u nedjelju širiti i po Dalmaciji. Uz nestabilnost atmosfere treba računati i na grmljavinu, kao i na poneku pijavicu na moru. Također, s burom može biti snježnih pahulja, ne samo pod Velebitom i Biokovom nego i drugdje uz obalu.

Početkom drugog siječanjskog tjedna oborine će postupno prestati, ali će s djelomičnim razvedravanjem noći biti hladne. Vrijeme po buri zadržat će se barem do sredine tjedna.

DHMZ upozorava one koji planiraju krenuti na put za vikend da prate prognozu i upozorenja te budu spremni na zimske uvjete, posebice tijekom nedjelje kad će zbog bure i snijega biti mnogobrojnih ograničenja u prometu, osobito na Jadranu i u gorskom području.

L.O.