Trešnja, poveznica Plitvičkih jezera i Dalekog istoka

0

Sasvim očekivano, težište obilježavanja 67. obljetnice osnutka JUNP Plitvička jezera bilo je na očuvanju prirodne baštine ovog visoko zaštićenog dijela Like i Hrvatske. Upravo fantastične brojke vezane uz broj turista i financijske pokazatelje ipak su se danas našle u drugom planu. Za ovo nije niti trebalo pojašnjenja jer spomenute brojke ne bi bile toliko impozantne, da u zaštitu Plitvičkih jezera unatrag svih ovih godina nisu uložena tolika sredstva, mnogo ljubavi, znanja i entuzijazma.

U hotelu „Jezero“ okupljene je pozdravio Anđelko Novosel, stručni voditelj NP Plitvička jezera. Kako je pri tom rekao, JUNP Plitvička jezera je mnogo više od harmonije zraka, zemlje i vode, mozaik satkan od flore i faune istovjetne onoj od prije više stotina tisuća godina. Budući su voda i sedra presudni faktor u pripovijesti o Plitvičkim jezerima, o monitoringu kakvoće vode u NP Plitvička jezera govorila je dr. sc. Maja Vurnek. Zaštitarsko-stručni dio pripovijesti o jednom od najljepših kutaka na planetu nastavljen je izlaganjem prof. dr. sc. Josipa Kusaka o rezultatima istraživanja populacije vukova koji su unutar parka našli svojevrsnu oazu, upravo kao i medvjedi i risovi o kojima su govorili dr. sc. Đuro Huber, odnosno ponovno dr. sc. Josip Kusak. Ova su izlaganja još jednom potvrdila opredijeljenost ove ustanove da znanstvenim pristupom poslu ne prepusti slučaju niti jedan segment flore i faune unutar NP Plitvička jezera.

Dok su trajala ova stručna izlaganja, na recepciji hotela „Jezero“ trajala je ona uobičajena gužva. Kao da se sve događa početkom kolovoza, a ne početkom travnja. Upravo su bila stigla dva autobusa krcata turistima. Njima nije smetao niti tmurni petak, niti ogromna udaljenost, da bi sa Dalekog istoka došli vidjeti ljepotu koju, nažalost, nisu vidjeli mnogi kojima se ona nalazi na dohvat ruke. Nastojanja JUNP Plitvička jezera da se, kalendarski gledano, rastereti „turistička špica“ srpnja i kolovoza počela su davati rezultate. Jedna od najvećih blagodati i divota Japana već su tisućama godina trešnjini cvjetovi. Pokloniti se njima, znači pokloniti se prirodi od koje sve počinje i završava. Plitvička jezera su ovih dana upravo u sličnom ambijentu jer su divlje trešnje pokazale svu svoju ljepotu i raskoš cvjetnih uresa. I mi se onda čudimo i pitamo što su Japanci i sve ostale nacije tog dijela svijeta našle u Plitvičkim jezerima, i to izvan ljeta!?! Čini se da ponekad nismo niti svjesni u kakvom raju živimo.

M. S./Foto:H.Jurković