Tri tjedna opsade HRT-a – Prosvjednici gladni i promrzli, ali ne odustaju

0

I nakon puna tri tjedna trajnog prosvjeda za demokraciju javne televizije, prosvjednici predvođeni neumornom braćom Krčmarek i dalje ostaju odlučni u namjeri da ova svojevrsna opsada Prisavlja potraje sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune. Prosvjednici smatraju da državljani RH moraju putem javnih medija,( a pogotovo onih u vlasništvu države, poput HRT-a) biti objektivno informirani o svim važnim pitanjima. Sadašnjim tretmanom medija to im je uskraćeno, štoo je najuočljivije kod pitanja o Europskoj uniji; 99% emisija konstruirane su u hvalospjevu  Europske Unije, a u zadnje vrijeme, mediji koriste retoriku  kao da smo već ušli u EU ( Kao da je to gotova stvar) dok s druge strane, zagovarateljima samostalnosti RH i ostanka van EU, nije dan  medijski prostor da argumentirano iskažu svoj stav. Sredstva poreznih obveznika se troše na reklamiranje EU, a svi svi ovi argumenti, kao i prešućivanje Festivala demokracije, dovode u pitanje legitimnost nadolazećeg referenduma.

Razgovarali smo ispred HRT-a sa Dubravkom Krčmarekom, koji nas je izvjestio o najnovijem stanju na terenu rekavši: “Zbog destrukcije gradskih službenika, te nemogućnosti dobivanja većih šatora, pojavljuju se prvi simptomi bolesti kod većine sudionika, te je moj brat Siniša Krčmarek zbog lošeg zdravstvenog stanja poslan na kućnu njegu. Pošto je i on voditelj prosvjeda, tj. odgovorna osoba, nismo više u mogućnosti raditi smjene prosvjednika, odnosno, odgovornih osoba na prosvjedu, pa sam ja, kao jedini preostali organizator prosvjeda, po zakonskim regulativama prisiljen kontinuirano boraviti na livadi ispred HTV-a. Ipak, unatoč svim problemima je moral na visokoj razini, odnosno, sve smo više svjesni činjenice da se žrtvujemo za bitnu osovinu razvoja društva u cjelini.”


Pošto se  Festivalu demokracije priključio i Sindikat nezaposlenih, aktivisti su pokrenuli i kreativnu radionicu, vezanu za proizvodnju suvenira s kojom bi socijalno ugroženi RH mogli osigurati sredstva za život. Plan je da se u dogledno vrijeme, kada se skupi dovoljno raznih kreativnih suvenira, zatraže štandovi za prodaju istih. Sadašnji suveniri služe isključivo kao simboličan čin zahvale onima koji dolaze pružati podršku i pomoć. Svi koji žele pomoći u ostvarivanju ovog plemenitog projekta, mogu se slobodno priključiti: u samoj izradi, ideji, logističkoj podršci i nabavi repromaterijala (vuna, špaga, boje, ljepila, gips, bijeli beton, tekuća glina, žica, čavli itd.).


Prosvjednici zahvaljuju svim onim medijskim kućama koje su dali potporu Festivalu demokracije, te prenijeli informaciju široj javnosti. Pozivaju i sve druge medijske kuće da objektivno informiraju javnost o ovoj neprofitabilnoj građanskoj inicijativi za slobodu medija. Nadalje, traže od cjelokupne struke vezane za medije da daju svoj doprinos u izgradnji slobodnog medijskog prostora u Hrvatskoj.

Tekst: Anita Barišić

Slike: Franjo Lukić