U Brinju održana Izložba goveda Ličko-senjske županije

BRINJE – Četvrtu godinu za redom Poljoprivredna zadruga «Frankopan» priredila je Izložbu goveda Ličko-senjske županije. Tako se na jednome mjestu našlo 19 uzgajivača, a ovogodišnja je novost je bio i «Bambino Cup» koji je okupio šest rasnih telčića. Okupljenima se najprije obratila direkotrica PZ Frankopan Josipa Pavlović koja se zahvalila na velikoj podršci i pomoći Ličko-senjske županije, gradovima Gospiću i Otočcu te općinama Perušić i Brinje. Nazočne je pozdravio zamjenik načelnika općine Brinje Joso Vuković koji je izrazio zahvalnost izlagačima i publici što svake godine posjećuju ovu izložbu u sve većem broju. Izaslanik ličko-senjskog župana Milan Krmpotić je istaknuo kako je poljoprivreda uz turizam najvažnija gospodarska grana na kojima Ličko-senjska županija temelji svoju strategiju razvitka. U ime resornog ministarstva na odličnoj se organizaciji i sve boljim rezultatima uzgajivača zahvalio Anto Pezzo, pomoćnik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije.

Nastavak ispod oglasa

Unatoč odličnoj izložbi direktorica PZ «Frankopan» Josipa Pavlović osvrnula se na sve manji broj poljoprivrednika koji se bave uzgojem goveda.

– Treba reći da s obzirom na brojna ulaganja u stočarstvo na ovim je prostorima ipak zabilježena blaga tendencija pada broja mliječnih krava i općenito uzgoja goveda.  Tome je razlog zatvaranje nekolicine malih  gospodarstava koja su zbog svoje brojnosti dobrim dijelom  bila nositelji uzgoja. Na ovome poslu treba ustrajati jer se dobri rezultati ne ostvaruju preko noći. Ja sam optimista, kao i mnogi moji kolege pa ćemo nastojati poboljšavati kvalitetu uzgoja na ovim prostorima, kazala je Josipa Pavolvić iz PZ «Frankopan».

Među izlagačima je posebno bio zapažen Ivica Franić iz Smiljana, najpoznatiji lički uzgajivač autohtone pasmine buše koji na svojem imanju drži više od 30 grla pasmine koja je zamalo nestala kada su je u drugoj polovini prošlog stoljeća s pašnjaka istisnule krupnije pasmine mliječnih krava.

M. S.