U Gospiću obilježeno prvo desetljeće postojanja Gospićko-senjske biskupije

0

GOSPIĆ – Prvo desetljeće postojanja Gospićko-senjske biskupije obilježeno je koncelebriranom sv. misom i okupljanjem više od 2000 vjernika obilježena je prva dekada osnutka Gospićko-senjske biskupije. Misno slavlje predvodio je kardinal Josip Bozanić, uz koncelebraciju riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, Gospićko-senjskog biskupa mons. dr. Milu Bogovića i krčkog biskupa dr. Valtera Župana. Govoreći u ulozi domaćina dr. Bogović je zahvalio papi Ivanu Pavlu II. što je spoznao važnost osnutka biskupije koja se proteže u povijesnim granicama nekadašnje Krbavske, Otočke, Senjske i Modruške biskupije. U svojoj propovijedi kardinal Bozanić je čestitao ovu značajnu obljetnicu te se kratko osvrnuo na sadašnji društveni trenutak.

–  Mučeništvo nije nešto što pripada  povijesti. Samo u prvih devet godina ovoga tisućljeća ubijeno je po svijetu 265 biskupa, svećenika, redovnica i sjemeništaraca katoličke crkve. Osim progonstva u nekim dijelovima svijeta svjedoci smo  i u našoj sredini  sve većeg širenja diskriminacije, netolerancije, prijezira, omalovažavanje i podcjenjivanja što se očituje prema pripadnicima kršćanske vjere i prema zastupnicima katoličkih stavova u našoj javnosti. Naime, demokracija se sve više poistovjećuje s relativizmom, pa upadamo u opasnost da se kršćanima oduzima njihova karakteristika: da budu zajednica društveno identificirana tj. da im se negira dimenzija prisutnosti u društvu, rekao je između ostaloga kardinal Josip Bozanić. Riječi podrške Gospićko-senjskoj biskupiji, biskupu Bogoviću i vjernicima iskazao je i riječki metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Nakon misnog slavlja kardinal Bozanić i biskup Bogović primili su darove povodom 10. obljetnice uspostave Gospićko-senjske biskupije, među kojima je zasebnu pažnju zauzeo memorijalni križ rad zamjenika župana Ličko-senjskog prof. Ivice Mataije. U drugom dijelu svečanosti skupu su se obratili nositelji civilne vlasti. Čestitke biskupiji najprije je uputio gradonačelnik Grada Gospića Milan Kolić. Izrazio je zadovoljstvo i čast što je Gospić sjedište biskupije koja u vjerskom i društvenom životu ima vrlo važnu ulogu i koja se u prvom desetljeću postojanja pokazala kao nenadomjestvim sudionikom sveukupnog života na ovim prostorima. Karlovački župan Ivan Vučić također je čestitao ovaj jubilej, a župan Ličko-senjski Milan Jurković zahvalio se Crkvi što je kroz stoljeća do danas ostala vodilja hrvatskoga naroda i jedan od temelja društva u cjelini. Svi su govornici iskazali zahvalnost biskupu Bogović zbog ideje o izgradnji Crkve hrvatskih mučenika u Udbini. Potpredsjednik vlade mr. Darko Milinović naglasio je svoje ushićenje zbog pripadnosti generaciji koja svjedoči uspostavi i djelovanju Gospićko-senjske biskupije.

– Čast je pripadati generaciji koja je doživjela osnutak ove biskupije, koja je dio ovoga dijela povijesti. Ovaj je grad svijetlio kao luč tijekom Domovinskog rata, pozivajući pri tom na zajedništvo, na oprost,  ali pozivajući pri tom da se ne zaboravi. Sjetimo se i velikih stradanja na Krbavskom polju, za vrijeme totalitarnog sistema komunizma. Isto tako za vrijeme Domovinskog rata neprijatelj je znao kakvu ulogu Crkva ima u hrvatskom narodu. Jedna od prvih institucija u Gospiću koja je osjetila bijes rata bila je naša crkva u Gospiću, danas naša katedrala. Mnoge su crkve gorjela, a mi smo iz takvih porušenih crkava slali poruke mira, domoljublja i zajedništva. Slali smo tada i pozive svima koji su otišli, a žele se vratiti, da skupa s nama grade našu zajedničku Domovinu. O ulozi Crkve u Hrvatskoj  znamo jako puno, znamo da nam je uvijek davala snage da opstanemo kada nam je bilo najteže. Naš je biskup Bogović vrlo uporan, pa nas nekada iznenadi svojim idejama i upornošću s kojoj ih želi realizirati. Na tome mu svi zajedno moramo biti vječno zahvalni, zaključio je u svojem govoru potpredsjednik Vlade RH mr. Darko Milinović.

M. S.