U Gospiću održan godišnji događaj „RAISE Youth – Ruralna akcija za inovativno i održivo poduzetništvo mladih“

0

U Gospiću danas održan godišnji događaj „RAISE Youth – Ruralna akcija za inovativno i održivo poduzetništvo mladih“. „RAISE Youth“ projekt sufinanciran je kroz Fondove Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora (EGP).

Na događaju su predstavljene uspješne priče dvoje mladih poduzetnika Ane Grgurić i Marka Vuletića  koji su se u okviru projekta RAISE Youth odlučili na pokretanje vlastitih poslova te tako postali dio jedne ozbiljne poslovne priče. Također je upriličena podjela zahvalnica svima onima koji su svojim sudjelovanjem pomogli uspješnom razvoju projekta.

Oglas

Skupu su se obratili: viša sektorska službenica i kontakt za Fond za zapošljavanje mladih Grethe Haugoy putem pisma, savjetnica veleposlanstva Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Homma Latif, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry te zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša.

U svom  pismu Grethe Haugoy je opisala projekt RAISE Youth kao uspješan projekt koji počiva na metodologiji koji dobro funkcionira za ciljne skupine. Ono što joj je najzanimljivije kod projekta RAISE je njegov optimističan i inovativan pogled na selo. Savjetnica veleposlanstva Homma Latif je u pozdravljanju  naglasila o RAISE projektu: „RAISE Youth je najveći projekt u Hrvatskoj i jedini s hrvatskom organizacijom kao vodećim partnerom. Za ovo vrijedi čestitati.“

Koordinatorica projekta Mary Ann Rukavina Cipetić predstavila je mobilnu aplikaciju „Explore Lika“ i web trgovinu „Taste Lika“, Crowdsourcing platformu START.CRO, Pametnu farmu Aeroponika te najavila mogućnost produženja projekta do 2023. godine.

Nakon održane javne prezentacije uzvanici su posjetili RAISE Youth centar u Gospiću na adresi Zagrebačka 35. Centar je svakodnevno otvoren za sve zainteresirane mlade kojima je potrebna potpora u pokretanju vlastitog poslovanja.

U Razvojnom centru Ličko-senjske županije u 14:30 održan je Okrugli stol- RAISE YOUTH na temu: „Perspektive samo zapošljavanja mladih na ruralnim područjima na kojem su sudjelovali Mary Ann Rukavina Cipetić, ravnatelj Razvojnog Centra LSŽ Mile Milković, voditelj Odjela za inovacijski sustav Sektora za industrijski razvoj i inovacijski sustav- HGK, Udruga Mladi Poduzetnik Hrvatska Mateo Ivanac i znanstvenica sa Instituta Ivo Pilar Anita Bušljeta Tonković te projektni partneri. Na Okrugom stolu razgovaralo se o preprekama za poduzetništvo i samozapošljavanju ruralnih mladih, o prilikama koje bi se mogle iskoristiti i primjerima dobrih praksi. Zaključak ovog panela je da sad kad vidimo probleme i rješenja je pravo vrijeme i mjesto za djelovati, a prije svega je potrebno mijenjati mentalitet, ulagati u inovacije i stvoriti tržište.

Glavni cilj projekta je doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta za mlade u ruralnim područjima korištenjem socijalnih inovacija. Projekt razvija inovativni model (samo)zapošljavanja za pripadnike NEET skupine (mladi koji nisu zaposleni niti su u sustavu obrazovanja) koji se temelji na održivoj poljoprivredi i turizmu u sinergiji s razvojem digitalnih tehnologija.

L.O.