U HGK ŽK Otočac okrugli stol i prezentacija o Europskom sustavu provjere informatičke pismenosti

1

Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski informatički zbor, krovna udruga hrvatskih informatičara, uz podršku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, organizirali su u HGK Županijskoj komori Otočac prezentaciju i Okrugli stol na temu „ECDL – Europski sustav provjere informatičke pismenosti“, s ciljem poticanja primjene Europske računalne diplome (European Computer Driving Licence – ECDL), koji se koristi u  148 zemalja u svijetu.

Mnoga istraživanja su pokazala kako informatičko pismeni zaposlenici brže i kvalitetnije obavljaju poslove, što doprinosi učinkovitijem radu gospodarstva i državne uprave, pa time i većoj konkurentnosti Hrvatske.

U svom izlaganju, predsjednik Hrvatskog informatičkog zbora i Nacionalni ECDL koordinator, mr.sc. Marijan Frković govorio je o značaju informatičke pismenosti na hrvatskom tržištu rada ECDL-u, europskoj normi informatičke pismenosti, stanju informatičke pismenosti u Europi i Hrvatskoj, prema ECDL normi, programima za stjecanje ECDL diplome u gospodarstvu, državnoj upravi, školstvu, za nezaposlene i druge ciljne skupine, programu „ECDL-om za konkurentnu Hrvatsku“.

Istaknuo je da je do sada u svijetu u ECDL edukaciju i certifikaciju  uključeno više od 11,7 milijuna polaznika, od kojih u Hrvatskoj preko 57.000 i to iz gospodarstva, državne uprave, škola, sveučilišta, invalidnih osoba, te nezaposlenih, s preko 300 u Ličko-senjskoj županiji.

ECDL program pokrenut je u Hrvatskoj 2003. godine, a Vlada RH prihvatila ga je za normu informatičke pismenosti u školama i državnoj upravi. U Hrvatskoj je više od 22.000 (više od 50%) nastavnika osnovnih i srednjih škola educirano i položilo ispite za dobivanje ECDL Start i ECDL Osnovne diplome. Zbog financijske krize, te neizdvajanja sredstava iz proračuna za ovu namjenu, Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa nije u protekle dvije godine nastavilo provedbom programa.

Financijska kriza u Hrvatskoj rezultirala je smanjivanjem broja polaznika na godišnjoj razini. Stoga je Hrvatski informatički zbor, sredinom 2011. godine pokrenuo akciju s nazivom „ECDL-om za konkurentnu Hrvatsku“ s ciljem nastavka ranije pokrenutih programa i iniciranja novih. Ohrabruje činjenica što je broj polaznika u Hrvatskoj u 2011. dvostruko premašio ukupan broj onih u prethodnoj godini.

Nedostatak financijskih sredstava i dalje ostaje osnovni problem provedbe programa, no inicijative koje dolaze iz gospodarstva, državne uprave, škola i građana, govore o potrebi provođenja ECDL programa, s uvjerenjem kako se i u teškoj financijskoj situaciji ipak mogu izdvajati sredstva za edukaciju zaposlenika i građana.

Mnogi se slažu kako u Hrvatskoj ima dovoljno informatičke opreme, no postavlja se pitanje kako i koliko se koristi, istaknuo je u svom izlaganju mr.sc. Marijan Frković.

Dražen Prša