U izgradnji novi smještajni kapaciteti za djecu s područja Otočca

0

Grad Otočac s nestrpljenjem očekuje bolje vremenske prilike kako bi nastavio s realizacijom započetih projekata ili pokrenulo nove. U ovom kontekstu s vrlo dobrim vijestima javio nam se gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac.

-Proteklog tjedna potpisali smo Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju i opremanje područnog objekta i kuhinje Dječjeg vrtića Ciciban na lokaciji nekadašnje pivovare.
Projekt je vrijedan 2.541.927,03 eura i u potpunosti će se sufinancirati sredstvima iz Mehanizma za oporavak i otpornost, a bit će namijenjen smještaju 256 djece s područja Grada Otočca i Općine Vrhovine. Očekivano trajanje projekta je 26 mjeseci, što znači da bi s radom trebao započeti 2026. godine. Osim trajnog rješavanja problema nedostatka mjesta za djecu, ovim projektom otvorit će se prilika za zapošljavanje barem 16 djelatnika, a najavljenu reformu predškolskog odgoja kojom će se obuhvatiti veći broj djece u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, spremno ćemo dočekati. Inače, od početka ove godine, u Otočcu više nema listi čekanja za vrtić. U dogovoru i uz suglasnost nadležnih tijela, otvorene su nove vrtićke skupine koje će do završetka izgradnje novog objekta, biti smještene u Domu HV-a. Inače, osiguranje mjesta u vrtiću jedna je u nizu konkretnih demografskih mjera kojima roditelje želimo ohrabriti i potaknuti na proširenje obitelji, optimistično navodi gradonačelnik Otočca Goran Bukovac.

Sredstva za ovaj projekt dodijeljena su temeljem Odluke o financiranju putem NPOO-a, odnosno Odluka o odabiru je donesena 2. prosinca 2022. od strane strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a ugovori su potpisani prošli tjedan.

Ova investicija, zajedno s brojnim drugim ulaganjima Vlade Republike Hrvatske, ima za cilj poticanje daljnjeg razvoja Ličko-senjske županije te zadržavanje stanovništva na ovom području.

L. O.