Gastronomija, obrazovanje, turizam: Novi hotel i kampus Kul IN Ablana otvoren u Jablancu

0

Današnje otvorenje novog hotela i kampusa Kul IN Ablana u Jablancu, u vlasništvu Darka Matta Sertića, američkog biznismena hrvatskog podrijetla, okupilo je brojne uzvanike. Među gostima su bili ličko-senjski župan Ernest Petry, predsjednik Gradskog vijeća Grada Senja Željko Tomljanović, te zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić.

Ovaj kulinarski institut, drugi takve vrste u Hrvatskoj nakon otvaranja prvog Kul IN-a u Sisku 2011. godine, nastao je preuređenjem dugogodišnje napuštene hotelske zgrade Ablana. Sertićeva investicija u malom pitoresknom mjestu Jablancu, 40-ak kilometara udaljenom od Senja i Karlobaga, dočekana je s velikim entuzijazmom među lokalnim stanovništvom i vikendašima.

Oglas

Jablancu je kronično nedostajalo sadržaja, stoga je ova vijest brzo proširila među mještanima i vikendašima koji se kupaju ispod hotela na popularnoj ‘banji’, koju ujedno krase starinske kamene kabine.

Hotelski kompleks Kul IN Ablana ne nudi samo smještaj, već i restoran s jelovnikom inspiriranim lokalnim namirnicama, klimom i eko-okruženjem. Pored toga, hotel je postao integralni dio edukativne misije Kul IN-a, prve privatne međunarodne kulinarske škole u Hrvatskoj, čiji su studenti danas lideri u gastronomiji i ugostiteljstvu te dolaze iz preko 40 zemalja svijeta.

Kul IN Ablana ima jasan cilj: promovirati i očuvati hrvatsku gastronomiju i lokalne namirnice kroz turizam i edukaciju. Po završetku programa izobrazbe, mnogi od polaznika ostvare karijere u Michelin restoranima i osvajaju svjetske nagrade struke.

Ovom prilikom, svečano otvorenje okupilo je brojne goste, uključujući bivše studente, partnere, suradnike i prijatelje Kulinarskog Instituta Kul IN.

Danas je Kul IN škola na dvije lokacije, mjesto u kojem svi polaznici programa postanu dio Kul IN priče koja objedinjuje praksu, teoriju i iskustvo. Polaznici imaju priliku stažirati i školovati se u isto vrijeme te se povezati s ostalim stručnjacima iz gastronomije i ugostiteljstva koji su dio Kul IN mreže.

S ovim otvorenjem, Jablanac postaje važna točka na karti hrvatske gastronomije i kulturnog turizma.

L.O.