U Korenici otvoren izložbeni prostor rukotvorina

0

U Korenici je svečano otvoren izložbeni prostor rukotvorina u sklopu projekta „Zajedno ka zapošljavanju i socijalnom uključivanju“, koji je financiran sredstvima Europske unije. Projekt provode Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus iz Splita, zajedno s partnerskim organizacijama udrugom Prospero iz Gračaca, Udrugom žena NIT iz Korenice, Tara iz Ličkog Petrovog Sela, Ženskom Grupom Donji Lapac i Tehnološkim centrom Split.

Ovom događaju prisustvovala je grupa javnih djelatnika na čelu sa načelnikom općine Plitvička jezera Ivicom Kukuruzovićem i četrdesetak uzvanika. Podijeljena su uvjerenja o završenim edukacijama polaznicima više besplatnih tečajeva provedenih kroz ovaj projekt.

U sedam godina aktivnosti Udruge žena Nit i Udruge građana Tara usmjerili smo napore ka smanjivanju i nestanku siromaštva i boljem životu seoske žene i svih ljudi kojima životne okolnosti nisu išle na ruku. Udruga Cenzura Plus iz Splita izradila je ambiciozan projekt Zajedno ka zapošljavanju i socijalnom uključivanju, za koji je uspjela pribaviti znatna materijalna sredstva Europske unije a projekt je usmjeren educiranju i osposobljavanju uglavnom žena, dugotrajno nezaposlenih i korisnika socijalne skrbi. Za partnere u projektu Cenzura je izabrala Prospero iz Gračaca, Nit i Taru sa područja naše općine, Žensku grupu Donji Lapac i Tehnološki centar Split.

U sklopu navedenog projekta danas otvaramo prezentacioni objekt načina izrade i rukotvorina opisanih socijalnih skupina. Značaj ovog objekta znatno nadilazi njegovu kvadraturu. Naša kućica je po svojoj namjeni prva i zasad jedina na području naše županije. Jasno je, ali valja posebno napomenuti, da naš dio projekta, ova kućica, ne bi bio realiziran bez svesrdne pomoći i iskrenog razumijevanja naše općine na čelu sa načelnikom gospodinom Ivicom Kukuruzovićem, kojima i ovom prilikom iskreno zahvaljujemo. Napominjemo da smo istovjetnu pomoć i podršku imali i u prethodnim sazivima naše općine. Ističemo također pomoć i podršku Centra za socijalnu skrb u Gospiću i podružnice Korenica te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područne službe Gospić i ispostave Korenica.

Prostor koji danas otvaramo poslužit će prezentiranju naših rukotvorina i načina njihove izrade, a u širem smislu i predstavljanju naše općine i njene turističke ponude. Ovdje ističemo svesrdnu i dugotrajnu pomoć i podršku turističke zajednice naše općine na čelu sa gospođom Majom Šikić. U planovima je i prodaja naših rukotvorina, ali tek nakon osnutka socijalne zadruge, kazala je Sonja Leka predsjednica Udruge „Tara“iz Ličkog Petrovog sela.

Dražen Prša