U Kuterevu medvjedi lješkare i čekaju proljeće

0

Nepredvidiva  veljača i obećavajući  ožujak kojega smo svi jedva dočekali dokazali su kako zima šalje poruku po kojoj kalendar ne mora značiti i velike klimatske promjene. Naime, meteorolozi najavljuju nove snježne oborine narednoga tjedna. Kako je sve ovo proteklo i protječe među medvjedima pojasnio nam je Ivan Crnković Pavenka, voditelj Utočišta za medvjede u Kuterevu.

Zbog ustaljenog režima prehrane medvjeda tamošnji volonteri sada intenzivno skrbe samo o ponyjima.

-Medvjedima smo zadnnji obilniji obrok dali lani na Svetu Katu, a prvi ovogodišnji doći će im 25. ožujka na Blagovijest. U divljini medvjedi, baš kao i naši, ne spavaju onaj pravi zimski san. Kada se malo poveća temperatura zraka medvjedi izlaze iz svojih brloga. Potraže neku hranu, u divljini najčešće raskopaju mravinjake. U prirodi medvjedice sada imaju mlade. Oni su slijepi i nemoćni pa mama nad njima strpljivo brine hraneći ih mllijekom dok ne ojačaju.

Naši štićenici također povremeno  izlaze van za toplog vremena. Igraju se  po suncu, lješkare i uživaju. Još malo i krenut će vegetacija, stiže im prva hrana i proljeće, zaključuje Pavenka.

U Utočištu je lani pripremljena  veća količina medvjeđih delicija: kukuruza u zrnu, sjemenki suncokreta, žira, suhog kruha, oraha… Sasvim očekivano stići će tada i prvi posjetitelji.

L. O.